Újraavatták a vereckei Millenniumi Emlékművet – Ópusztaszeren

A múlt hétvégén újraavatták a vereckei emlékművet, Ópusztaszeren. A hányatott sorsú emlékmű darabjai Kárpátaljáról kerültek Magyarországra 2014-ben. A Millenniumi Emlékművet a szovjetek 1960-ban távolították el végleg a Vereckei-hágóról, most a Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban avatták újra.

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

A vereckei millenniumi emlékművet Bereg vármegye emelte 1896. július 20-án a honfoglalás tiszteletére. Tervezője Dvorák Ede, készítője Balduzzi Andrea volt. A Trianoni döntés után Csehszlovákia részévé vált a vidék, a határkőről leszerelték az emléktáblákat a hatóságok. 1939-ben az anyaországhoz való visszatérést követően részlegesen felújították az emlékművet. A második világháborút követően a térséget a Szovjetunióhoz csatolták. Az 1960-as években az emlékművet elbontották, és a galíciai Tuholka faluba szállították. Felső részét 1975-ben szovjet katonai emlékműként avatták föl. 2014-ben az emlékkő darabjait az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolat jegyében a Szkolei járás és Tuholka vezetősége a magyar államnak adományozta. Az emlékmű restaurálását, a hiányzó talpazat és táblák hiteles másolatainak elkészítését Matl Péter kárpátaljai szobrászművész végezte el.

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

Az avató ünnepségen Kertész Péter, a park ügyvezető igazgatója az emlékmű történetét idézte föl beszédében. Azt mondta, mostoha sors jutott a szobornak, de végre méltó helyre került. – Nemzetstratégiai feladata van így a parknak.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében kifejtette, a vereckei emlékművet eleink határkőnek szánták. A 20. század azonban vérrel és könnyekkel rajzolta át a határokat. Az emlékmű sorsában mint cseppben a tenger tükröződik a magyarság 20. századi kiszolgáltatottsága: megcsonkították, átalakították, elbontották, a magyar helyett idegen emlékek megjelölésére használták – fogalmazott. Visszatekintve pontosan látjuk, hogy a magyarság a 20. század első évtizedeiben lezajlott európai dezintegrációnak miként vált vesztesévé. Feladatunk, hogy Magyarország a 21. század eleji nagy európai átrendeződésének ne vesztese, hanem lehetőség szerint nyertese legyen. A 21. században nekünk, mai magyaroknak erősebbé kell válnunk, mint amilyennek hisszük magunkat. Ez akkor lehetséges, ha semmilyen körülmények között nem mondunk le önrendelkezési jogunkról – közölte az Országgyűlés elnöke.

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

Az ünnepi beszédeket követően a meghívott vendégek és az emlékpark látogató előtt leleplezték a Millenniumi Emlékművet, majd Beregszászi Olga színművésznő és Borovics Tamás Kaszás Attila-díjas színművész ének és verses előadásával átadták a nagyközönségnek az obeliszket. A műsorban fellépett Pál István Szalonna és bandája, valamint az Ordasok Táncegyüttes is. Az avatás utáni fogadáson Csongrád megyei települések kulináris különlegességeit kóstolhatták meg a vendégek.

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

Fotó: Frank Yvette /delmagyar.hu/

 kurultaj.hu / MTI / delmagyar.hu / szeged.ma