Turán konferencia Konya városában

Az elmúlt napokban a törökországi Konya városában nagyszabású Turán Konferenciát és Fórumot szerveztek. A rendezvény díszvendége és kiemelt előadója a Magyar Turán Alapítvány elnöke Bíró András Zsolt volt. A nagyszabású konferencia eseményeit hatalmas érdeklődés kísérte. Az eseménynek helyt adó ötszáz fős konferencia terem zsúfolásig megtelt, közel száz érdeklődőnek nem jutott üllőhely. A rendezvény jelentős siker a „Turán szerveződések” együttműködésében, melyről a törökországi médiák is tudósítottak.

 konya_turan

A Törökország egyik legjelentősebb szervezete a Turan Egység Mozgalom (AHDE- Turan Birligi) Közép Anatóliai központjában a történelmi Konya városában (a Szeldzsuk birodalom egykori fővárosában) tartott fórumot.

Konya – az anatóliai Szeldzsukok fővárosa

cikk

Alp Arslan

Alp Arslan

Konya városa kiemelt szerepet töltött be a török történelemben, hiszen a Szeldzsuk korszak anatóliai fővárosa volt. A Szeldzsuk dinasztia az oguzokból kivált törzsszövetség vezető dinasztiájaként Közép-Ázsiából vezette a Szeldzsuk-török törzseket a mai Irán, majd Anatólia területére, majd megalapította I. Tugrul a Nagyszeldzsuk Birodalmat. A birodalom 1071-ben lett a térség meghatározó állama, amikor Alp Arszlán a híres manzikerti csatában elsöprő győzelmet aratott a Bizánci Birodalom felett. Az anatóliai szeldzsukok fénykorukban Konyából irányították országukat. A napjainkban egymillió lakosú város az Oszmán korszak előtt a térség egyik legfontosabb városa volt. A nagy múltú Konya ma a törökországi turanista szervezetek központja. A török turáni szervezetek a magyar turáni összefogást tekintik mintaadónak, ezért is hívták meg a mostani rendezvényükre díszvendégként a Magyar Turán Alapítvány antropológus elnökét.

 AHDE_logo_krb

A konyai turán konferencia

A rendezvény díszvendége és fő előadója a Magyar Turán Alapítvány elnökeként és a Török Turan mozgalom tiszteletbeli tagjaként Bíró András Zsolt volt. Az előadás témája a Hun – Magyar és Török történelem kapcsolódása volt, valamint a Kurultáj története. A magyar antropológus török nyelvű köszöntője és bevezetője után, a magyar nyelvű előadást a kiváló tolmács Erdinç Tunçbilek fordította török nyelvre.

Turan_Biro_konya

Az előadásra közel 200 díszvendéget hívott meg a főszervező, az AHDE- Turan Birligi mozgalom. A fennmaradó helyekre (további 300) szabadon jöhettek a hallgatók. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a Konyai Kereskedelmi Központ (Ticaret Merkezi) legnagyobb 500 fős termében nem jutott mindenkinek ülőhely, ezáltal hozzávetőleg 100-120 ember állva hallgatta végig a másfél órás előadást. Valamint nagyjából további száz fő nem is jutott be az előadó terembe. A rendezvényen Harun Meral elnök mondott nyitóbeszédet valamint bemutatta röviden a Magyar Turán Alapítványt. Az előadásról több televíziós csatorna is beszámolt valamint a Konyai Rádió is tudósított.

konya

 modern konya