Magyar népzenei együttes lett az első az asztanai nemzetközi zenei fesztiválon

Asztanában, Kazakisztán fővárosában megrendezett nemzetközi fesztiválon magyar népzenei együttes diadalmaskodott. Hazánkat kifejezetten erre a versenyre alakult zenekar, az Autentikus Jövő népzenei együttes képviselte. Bella Péter tekerős, Mátéffy Gyula kobzos, Újj Zsombor hegedűs és Tóth Zsombor dudás, illetve Palcsó Tamás énekes. A versenyre 16 országot hívtak meg, akik ének, tánc, és zenekari kategóriákban nevezhettek.

kaz_fest3

Újj Zsombor, a Zeneakadémia végzős hallgatója, a zenekar tagja az MTI-nek elmondta: az egyhetes fesztivált a kazak kánság 550. évfordulója alkalmából rendezték meg. A találkozóra a magyarok mellett 15 országból rokon népeket hívtak meg, hogy zenekari, hangszeres szólista, ének és tánc kategóriákban mérjék össze tudásukat. A versenyen mindenkinek egy kazak számot és egy saját nemzetéből való zenét kellett eljátszania. “A mi előadásunkban egy népzenei rész és egy ezen alapuló improvizatív rész váltotta egymást. Különösen nagy sikere volt a dorombnak, amely őshonos nálunk is, de a kazakoknak is nagy nemzeti hangszerük”.

Újj Zsombor elmesélte, hogy a kazak rádió is készített velük egy zenés riportot, és egy Almatiban, Kazakisztán régi fővárosában és egyben legnagyobb városában évente megrendezett zenei fesztivál, a Spirit of Tengri egyik szervezője is felkereste őket és – egyelőre nem hivatalosan – meghívta őket a jövő nyári fesztiválra.
“Asztana, az új főváros olyan, mintha egy amerikai nagyvárosban lenne az ember. Az egész várost elképesztő gyorsasággal húzták fel a semmi közepén, és még ma is fenomenális tempóban építkeznek. Üvegpaloták, sugárutak, autók mindenütt. A város fejlődését mutatja az is, hogy 2017-ben világkiállítást rendeznek” – magyarázta a muzsikus, aki társaival a napokban tért haza.
A History and Culture című fesztivál állami szervezésben valósult meg, a rendezvényen jelen volt a kazak miniszterelnök, az ország számos vezető politikusa, a magyar nagykövetség képviselői és a kazak televízió is. A nyitógálát és a zárókoncertet egy asztanai szálloda több száz fős koncerttermében tartották telt ház előtt.

kurultaj.hu / MTI