Ősök Arcképcsarnoka – szenzációs kiállítás az Ősök Napján

Az utóbbi évekhez hasonlóan az idén is lesz nagyszabású régészeti-antropológiai kiállítás az Ősök Sátrainak nevezett hatalmas jurtákban. A világ legnagyobb szétszedhető jurtájában, az Atilla Sátrában egy egyedülálló és szenzációs kiállítás keretében pillanthatunk vissza a múltba, hogy hogyan nézhettek ki őseink. Az Ősök Arcképcsarnoka elnevezésű kiállításon testközelből csodálhatjuk meg a Kárpát-medencébe érkezett lovasnomád népek koponya leleteiből készült plasztikus arcrekonstrukciókat.

hun_kori

A kiállítások főleg a Hun, Avar és Honfoglalás kor régészeti és antropológiai hagyatékából adnak ízelítőt. Fegyverek, lószerszámok, ékszerek és néhány használati tárgy mellett eredeti koponyák is ki lesznek állítva a különböző korokból. Az Ősök Napja tiszteletére ismét fel lesz építve a Világ legnagyobb jurtája a több mint húsz máter átmérőjű hatalmas vezéri jurta az úgy nevezett ”Atilla sátra”. A Hun nagyfejedelemről elnevezett óriás jurtában újra látható lesz a Hunok Bejövetele elnevezésű, grandiózus ”félpanoráma” festmény amely Kertai Zalán alkotása. A Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Múzeum, és a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum együttműködésével pedig egy egyedülálló hun régészeti és antropológiai kiállítás lesz megtekinthető.

kustar_agnes_hun

Kustár Ágnes arcrekonstrukciós munkája egy hun kori koponya alapján

 

 Ősök Arcképcsarnoka

Mindezek mellett az idei év szenzációja lesz az Atilla sátrában meg valósuló – ”Ősök arcképcsarnoka”- nevű kiállítás. Itt a az előző Osok_napja_076_1958341évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciói mellett látható lesz egy előkelő hun férfi arcrekonstrukciója (Vezér utcai lelet – Budapest). A rekonstrukciós eljárás során egyenesen a koponya másolatára építik vissza az arcot, a jelenleg ismert legpontosabb metódussal, az úgynevezett szobrászi vagy plasztikus arcrekonstrukció módszerével. Több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett, látható lesz a híres, 2011-ben feltárt, bugyi honfoglalás kori temetőből előkerült különleges tarsolylemezt viselő egykori férfi arcképmása is. További érdekesség, hogy most először láthat a nagyközönség egy besenyő harcos koponyája alapján készült arcmásolatot. A páratlanul érdekes kiállítás az idén is ingyenesen lesz megtekinthető.

Bene_kurultaj1