Zenei programok az Ősök Napján

Az idén augusztus 14-16. között megrendezett Ősök Napja főleg a Kárpát-medencei magyarok ünnepe. Kifejezetten fontosnak tartjuk az ősi magyar népzenei hagyományok bemutatását, ezért az ünnepen elsősorban magyar népzenei és néptánc produkciókat hallgathat meg a kilátogató közönség.

A pénteki napon a zenei program egy népzenei alapokon nyugvó, de modernizált dallamokat játszó együttessel, a Holdviola zenekarral indul. Az „elektronikus folkzene” hazai élcsapata nagyszabású színpadi produkcióval készül az Ősök Napjára. A koncert  este 21 órakor kezdődik.

holdviola

A Holdviola koncert után, a további napokon népzenei és táltos-zenei produkciók lesznek hallhatók az Ősök Napján. Az augusztusi ünnepünkön fellépnek a Spirit of Tengri  – Ázsia egyik legnagyobb zenei fesztiválján –  (cikkünk itt olvasható a fesztiválról: http://kurultaj.hu/2015/06/elsokent-lepett-fel-magyar-zenekar-a-spirit-os-tengri-fesztivalon/) fellépő magyar zenészek. Hallhatóak lesznek a Török testvérek (Tilla, Flóra, Ádám). A délvidéki születésű Török Tilla Junior Prima Díjas népzenész és testvérei több hangszeren játszva mutatják be a Kárpát-medencei népzenekincsünket. A középkori tánczene kedvelői élvezhetik a Hajdux zenekar koncertjét, akik értő kezekben szólaltatják meg az évszázadok óta használt historikus és népi hangszereket. A zenekar tagjai, gyakorlott mesterekként, méltó módon zenélnek a ritka hangszereikkel. Az ősi bőrdudák mellett az 1000 éves tekerőlant, a koboz, a dob adja a kíséretet a régi énekekhez és táncdallamokhoz.

Torok_testv

A Török testvérek

hajdux_001

Hajdux

A zenei programokban hallható lesz a Heves-megyei Rejtező együttes és elmaradhatatlan produkciókkal fog fellépni a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat. A táltoszenei programokban több magyar előadó és együtteseik színesítik a fellépők névsorát. Többek között meghallgathatjuk az Ősforrás iskola vezetőjének, Sólyomfi-Nagy Zoltánnak a koncertjét, és a bugaci Karabaksa Közösség főtanítójának Fehérholló Őskünek táltoszenéjét. A népzenei palettát moldvai népzenék és néptánc-műsorok fogják tarkítani. A változatos néptánc produkciókat nem csak nézni lehet majd, hiszen esténkén éjjelig tartó táncházban mulathatnak az ünnepre kilátogató vendégek.

Regélő

Néptánc_kurultaj