III. Ősök Napja – Gőzerővel építik Bugacon a tábort

Több mint másfél hete folyamatosan zajlanak az építkezések Bugacpuszta határában a III. Ősök napjának helyszínén. Már megtörtént az óriási kiterjedésű terület kaszálása, és sikerült a főbb épületek vázszerkezetét elkészíteni. Így mások mellett már szerkezetkész a világ legnagyobb jurtája, a több mint húsz méter átmérőjű hatalmas “Atilla sátra”.

bugac1

 

A hun nagyfejedelemről elnevezett óriási jurtában ismét látható lesz a Hunok bejövetele című grandiózus ”félpanoráma” festmény, amely Kertai Zalán alkotása. Ugyancsak itt lesz látható az előző évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciói mellett egy előkelő hun harcos arcrekonstrukciója. További érdekesség, hogy most először tekinthet meg a nagyközönség egy besenyő  harcos koponyája alapján készült rekonstrukciót. Emellett több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett látható lesz a híres 2011-ben feltárt bugyi honfoglalás kori temetőből előkerült különleges tarsolylemezt viselő férfi arcmása is.

bugac2

Az elmúlt napokban sikerült a bekötőutakat is letakarítani a homoktól. A munkatársaink embert próbáló körülmények között dolgoznak, a homokos területeken, a hétvégén a hőmérséklet meghaladta a 40 C fokot. Ugyancsak jó ütemben haladnak a főbb eseményeknek helyet adó aréna építkezései, amelynek a környékén a korábbinál még több árnyékolót építenek a szervezők. Mások mellett itt látható majd a Keleti vihar elnevezésű monumentális csatajelenet.

Augusztus 14-15-16-án immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ősök napja, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvénye.