Elsőként lépett fel magyar zenekar a Spirit of Tengri fesztiválon

Az elmúlt hétvégén Kazakisztán legnagyobb városában, Almaty-ban tartották Ázsia egyik legnagyobb zenei fesztiválját a The Spirit of Tengrit. A koncerteken főként a közép- és belső-ázsiai eredetű népi- és sámán-zenei motívumokkal vegyítették össze a modern zenei megoldásokat. Most először vett részt a fesztiválon Magyarország. Hazánkat a Holdviola zenekar és a Török testvérek (Tilla, Flóra, Ádám) valamint Tóth Zsombor dudás képviselték. A fesztivál főszervezője a kazak Tengri News média vállalkozás, amelynek magyarországi partnere a Magyar Turán Alapítvány. A Holdviola és Tilláék az augusztusban megrendezett III. Ősök Napja ünnepünkön is koncertet fognak adni.

holdviola

    The Spirit of Tengri fesztivált először 2013-ban rendezték meg Almatiban, de máris a modern folkzene legfontosabb fesztiváljai között tartják számon. Gál Lajos a Holdviola együttes gitárosa az MTI-nek is nyilatkozott a fesztiválról. A fesztivál elnevezése, Spirit of Tengri az ősi zenei kultúrára utal. A hétvégén Almati egyik főterén zajló szabadtéri rendezvényen tucatnyi együttes vesz rész kilenc országból, elsősorban a közép-ázsiai térségből. Idén először európai együtteseket is meghívtak a kazah városba, egy észt zenekart és a magyar autentikus népzenét képviselő Török Tilla zenekarát, valamint a tradicionális hangzást és az elektronikus zenét ötvöző Holdviolát.

magyar zaszlo

A fellépők között a világzene olyan kiemelkedő művelői vannak, mint a pekingi Hanggai csoport, amely mongol népzenei feldolgozásokat játszik, vagy a húsz éve alakult török Baba Zula alternatív zenei csoport – mesélte Gál Lajos.

tengri

A dobos Farkas Péter, az énekes és hegedűs Török Tilla, a gitáros Gál Lajos, a basszusgitáros Kiss Balázs alkotta együttes a hegedűs, énekes és dobos Török Flórával, a fúvós és citerás Török Dancsó Ádámmal, valamint a dudás Tóth Zsomborral kiegészülve utazott Kazkisztánba, ahol már pénteken egyórás élő műsorral szerepeltek egy helyi rádióállomás programjában. A fesztiválon szombat este adtak koncertet.

1623572_1184955841529819_4319338493660160728_n

 A magyar zenekar oldalán ekképpen írtak a koncertről: „Fantasztikus közönség várt bennünket Kazahsztánban! Nyitottsággal és szeretettel fogadták a Spirit of Tengri fesztivál első magyar fellépőjét. Hálásak vagyunk, hogy mi lehettünk azok, akik először vihették el a magyar zenét Közép-Ázsia legnagyobb világzenei fesztiváljára!”

11392800_969344526429677_2153170316018769333_n