A Selyemút mesés városai és a Közép-ázsiai sivatagok

A Selyemút mesés karavánútja, a Közép-ázsiai kánságok fővárosai (Szamarkand, Buhara, Híva) évszázadokon át a világ legtitokzatosabb területei közé tartoztak. Vámbéry Ármin, a rendkívüli tehetségű magyar őshaza kutató 1862-63 évi expedíciója – és az utazást követően kiadott könyvek (legismertebb a „Dervisruhában Közép-Ázsián át”) nyújtották az alapot a későbbi európai felfedezőknek a térség ismételt feltérképezéséhez. A középkori, óriási területű lovas-birodalmak vezéreinek (Timur Lenk, Dzsingiz kán) élete, a róluk szóló legendák az útleírások, kalandregények legkedveltebb témái közé tartoztak. A bazárok nyüzsgő forgataga, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosok sikátorai és csodálatos iszlám épületei ma is az „Ezeregy éjszaka legszebb meséi” világát idézik.

9  napos utazás a helyszíneken járt magyar tudósok, utazók és őshaza kutatók munkásságának bemutatásával.

Időpontok:  2015.  szeptember 15 – 23. és október 23 – 31. GARANTÁLTAN INDULÓ PROGRAM!

                    

Létszám: 25 fő
Utazás: Menetrendszerinti járaton, a helyszínen légkondícionált kisbusszal, expresszvonattal és belföldi repölőjárattal
Szállás: 3 csillagos szállodákban, 1 éjszaka jurtában
Ellátás: Reggeli és vacsora, a 6. napon ebéd

 A Szamarkandi Registan

1. nap: A török világ Isztambultól az Altájig

Találkozó a Liszt Ferenc reptéren a délelőtti órákban. Elrepülés Üzbegisztánba, isztambuli vagy moszkvai átszállással.  A repülőtereken történő várakozáskor áttekintés az Isztambultól – az Altáj-hegységig terjedő törökségi világról. Előzetes szóbeli felkészítés Üzbegisztán természeti- és társadalom földrajzi viszonyairól.

Éj a repülőn

 

2. nap: Taskent óvárosában

Hajnali érkezés Taskent repülőterére, utazás a szállodába, pihenő. Délután városnézés 13:00 órától az özbeg fővárosban. A 3. században jelentek meg az első írásos említések a Kővárosról , a török eredetű elnevezés már utal széles kapcsolataira és a Selyemúton betöltött, évszázadokra visszanyúló szerepére. Taskent előbb Dzsingisz kán, majd a XIV. században Timur Lenk birodalmának részévé vált.

Városnézés: Földrengés emlékmű; Hazret Imám negyed: Barak kán medresze (16. sz.), Kaffal Shashi mauzóleum (15. sz.), Kukeldash medresze (16. sz.), a fenséges Djuma mecset a 9. századból. Látogatás a Chorsu bazárban, vásárlási és étel-kóstolási lehetőséggel.

Utazás a város modern negyedébe, majd séta: Függetlenség tere, Romanov palota, Navoi Színház tér, Timúr Lenk emlékműve.

Vacsora egy helyi étteremben.

Éj Taskentben

 

3. nap: Khíva a kánok sivatagi erődje

Kora reggeli transzfer a repülőtérre, majd elrepülés Ürgencsbe. 30 km utazás Khorezm oázisvidékén Khíva óvárosába. Útközben ismerkedés az Aranyhorda történetével, Khíva és kánjai felemelkedésének históriáival. Bejelentkezés a hotelbe, majd séta az Ichan-Kala (falakon belüli óváros) műemlék-városrész UNESCO világörökségi védelem alatt álló utcáin.  Az óvárosban paloták, mecsetek, mauzóleumok kápráztatják el a látogatót: az utolsó kán rezidenciája, Ismail Khodja mauzóleum, Mohammed Amin Khan medresze, Kalta Minor torony, Tas-Hovli palota, Pahlavan Mahmud mauzóleuma, Juma mecset. Fakultatív ebéd lehetőség. Késő délután fakultatív séta Khíva falain – illetve felmászás a káni palota őrtornyába.

Éj Khívában

 khiva_palota

4. nap:  Utazás a Selyemúton

Reggeli indulás Buharába. (napi utazás távolsága: 480 km)

(Figyelem! A főút helyenként felújítás alatt áll, így az utazás hossza kb. 7 óra.)

Útközben ismerkedés Vámbéry Ármin (1832-1913) 1862 – 1863. évi kutatóútjával. Részletek bemutatása a „Dervisruhában Közép-Ázsián át” című könyvből. Átutazás a történelmi Nyugat-Turkesztán központi területein, közben ismerkedés Kőrösi Csoma Sándor, Zichy Jenő és Bálint Gábor életével. A nagyüzemi gazdálkodás tájátalakító hatásainak tanulmányozása, az Amu-darja és a Szir-darja vízgyűjtő területei-, illetve az Aral-tó kiszáradása körülményeinek ismertetése. Késő délutáni megérkezés Bukharába. A 2.500 éves város történelmi negyedei UNESCO világörökségi védelem alatt állnak. A Selyemút tündöklően gazdag városa a Manicheista kereszténység egyik központja volt. Az iszlám az 751-ben lezajlott Talaszi csata (a kínaiak legyőzése) után vált egyre meghatározóbbá, s a IX. századra a város az új vallás legfontosabb kulturális központjává vált. A perzsa Szamanida dinasztia idején a város lakossága 300.000 főre duzzadt, Buhara vált Közép-Ázsia legnépesebb, s a korabeli világ egyik legnépesebb metropoliszává. Megérkezés az óvárosba, rövid séta a Char Minar minarethez, a néhai hindu negyed területén. Vacsora a szállodában.

Éj Buharában

 Divatbemutató 1

5. nap: Buhara az iszlám pillére

Reggeli látogatás a középkori városrész megmaradt falainál. Séta a Szamanidák mauzóleumától – Jób kútjáig. Ismertető a várost éltető öntözőrendszerekről a víz múzeumában. Látogatás a Bolo-Hauz mecsetben (ma is aktív imahely) majd megérkezés az Ark-ba, a buharai emírek uralkodói erődjébe. Az erőd bejárása, látogatással a Vámbéry emlékteremben.  Séta a vár falai alatt a nyüzsgő aranypiacra, majd Buhara központjába, a Kalyan térre. A Kalon minaret- Közép-Ázsia néhai legnagyobb minaretje; a Kalyan mecset – 12.000 fő férőhelyes nagymecset; a Miri Arab – Közép-Ázsia legrégebben működő medreszéje megtekintése. Rövid szabadidő, majd látogatás egy selyemkészítő műhelyben. Szabadidő a bazársoron. Vacsora, autentikus divatbemutató és folklór est a középkori Nadir Divan Beghi medreszében.

Éj Bukharában

 

6. nap: A Kizilkum sivatagban

Reggeli indulás Nurata vidékére, Nagy Sándor sivatagi erődjének földjére. Ismerkedés a hajdani nomád népek életmódjával és Timur Lenk a nagy hódító életével, hadseregével, stratégiai lépéseivel. A legendás győzelmek (Delhi 1398, Damaszkusz 1399, Bagdad 1401, Ankara 1402) történeteinek meghallgatása. Utazás a Kizil-kum sivatagon át, fényképszünetekkel a legszebb pontokon. Az Amu-darja és a Szir –darja folyók között elterülő „Vörös-homok” sivatag 600 km hosszan húzódik Ny-K irányban a kiszáradt Aral-tótól – a Tien-san nyugati előteréig. Annak ellenére, hogy az évi csapadékmennyiség sokszor az évi 100mm értéket sem éri el, a vidék lakosai karakül juh és teve-tartásból éltek évszázadokon át. Rövid fényképszünetek, ahol tevék és karakülök keresztezik utunkat. Rövid pihenő a Rabbat Malik Karavánszeráj romjainál. Látogatás Nagy Sándor erődjének romjánál. Séta a Sarmysh petroglyph-ek ősi sziklarajzainál. Koraesti érkezés az Aydarkol tó közelében lévő jurta táborba. Ismerkedés a hagyományos nomád életmóddal. Rövid fakultatív tevegelési lehetőség, majd közös vacsora és beszélgetés a tábortűz körül, a szabad ég alatt.

Éj jurtában, a Kizil-kum sivatagban

 

7. nap: A mesés Marakanda; A „Nagy Játszma” időszaka

Reggeli után fényképezés az Aydarkol tó partján, a merészebbeknek úszási lehetőséggel. Indulás Szamarkandba a déli órákban. A 3.000 éves várost az ókori görögök Marakanda néven ismerték, az Akhamenida nagykirályok idején (Perzsa-birodalom) az ókor egyik leggazdagabb városa volt. Nagy Sándor Kr. e. 329-ben emelte Szogdia fővárosává. Az ősi város szépsége Timur Lenk-et (1336 – 1405) is megigézte, ezért választotta birodalma székhelyéül. Timur innen irányította a Volgától – a Perzsa-öbölig, illetve a Hellészpontosztól – a Gangeszig elterülő óriás birodalmat. Ismerkedés a „Nagy Játszma”, a XIX. századi brit-orosz gyarmati versengés korával. Időtől függően koraesti látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Regisztánon („Homoktér”), a középkori főtéren.

Éj Szamarkandban

 Timurida stílus

8. nap: Timúr néhai birodalma

Vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek (magyarok, kunok, tatárok, mongolok) életmódbeli hasonlóságairól. Történetek és mondák a régmúlt lovas-íjász birodalmairól (Attila birodalma, a honfoglaló magyarok állama, a Dzsingiszidák birodalmai). Ismerkedés Dzsingisz kán, a nagy hódító életével, a XIII. századi Mongol-birodalom kiterjedésével, berendezkedésével, Dr. Obrusánszky Borbála „A mongol népek története” című munkája alapján. A mongol és timurida gyökerek újjáértékelése – és a „lovas múlt” újjáélesztése – üzbegisztáni példáinak bemutatása. A középkori Sher Dor Madrasza és Tilla Kari Madrasza (iszlám iskolák) meglátogatása, majd séta a Gur Emirnél, Timur Lenk sírjánál. Látogatás egy afgán-üzbég szőnyeg manufaktúrában, vásárlási lehetőséggel. Séta az Ulugbek Obszervatóriumban és az újonnan megnyitott csillagászati múzeumban. Az 1428-ban épült 3 szintes csillagászati építmény a maga idején a legmagasabb szintű bolygó-, és csillag megfigyeléseket tette lehetővé. Közös séta a Shakhi Zinda nekropoliszban, “Az Élő Királyok sírjainál”. Mohamed próféta unokatestvére Kuszám ibn-Abbasz itt tűnt el a Paradicsom kapuja mögött,  s ezt követően minden Timurida hercegnő  itt igyekezett örök nyughelyet találni. Látogatás az Afrosiab Múzeumban Délutáni utazás az Afrosiab Szuperexpresszel, Szamarkandból – Tashkentbe (220 Km/h sebesség!), majd a hotelszobáink elfoglalása. Búcsúvacsora egy zenés étteremben.

Éj Tashkentben

 

9. nap

Hajnali reggeli a hotelben, majd transzfer a repülőtérre. Átszállással megérkezés Budapestre a déli órákban.

 

Az utazási csomag részvételi díja:

Részvételi díj 275.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 162.000,-Ft
Üzbég vízum és illetékek 25,-USD
Stornó biztosítás köthető
Elvárt borravaló  27,-USD

 

FIGYELEM!

A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.

A megadott repülőjegy irányár foglaláskor válik véglegessé.

Szervezés és információk: Teleki Sámuel Felfedező Klub, www.telkiutak.hu, norbert@telekiutak.hu

Telefon: 22/ 304 838, +36 30 250 2765