Kazakisztán – Magyarország tovább erősödő kapcsolatok

Tovább erősödik a keleti nyitás politikája mentén a kazak – magyar együttműködés. Március 31-étől magyar kormányküldöttség utazott Kazakisztánba. A magyar kormány tagjait a három napos látogatásra száz fős üzletember-delegáció kísérte el. A kazak – magyar üzleti fórum mellett kiemelt helyet kap a politikai és a kulturális együttműködés is. Szerdán találkozott Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnökkel és Karim Maszimov miniszterelnökkel Orbán Viktor miniszterelnök. Csütörtökön az elnöki találkozókat lezáró kulturális esten a Magyar Turán Alapítvány hagyományőrző csapata ad ízelítőt a magyar kultúrából.

MASZIMOV, Karim; Trócsányi László; Szijjártó Péter; Varga Mihály; Orbán Viktor

A mostani magas rangú találkozóval tovább erősödik az eddig is kitűnő kazak – magyar együttműködés.  Karim Maszimov miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy megbeszélésük messze meghaladta a politikai párbeszéd általános szintjét, a két ország közötti együttműködés Orbán Viktor és Nurszultan Nazarbajev kazak köztársasági elnök délelőtti találkozójával pedig még erősebb lett. Orbán Viktor beszédében utalt arra, hogy a magyar delegációk mindig szívesen érkeznek Kazakisztánba, hiszen ott otthon érezzük magunkat.

A háromnapos tanácskozásnak kedvező előfeltételeket teremtett, hogy 2014 júniusában, a két ország államfője magyar-kazak stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. Majd az augusztusi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen Kazakisztán kulturális minisztere Mukhamediuly Arystanbek nyitotta meg a hun kiállítást az „Atilla Sátra” óriásjurtában.

A kulturális kapcsolatok további élénküléséhez hozzájárult, hogy Asztanában a Kazak Köztársaság kormányának segítségével létrehozott Türk Akadémián (az Akadémia a tudományos, különösen a türk népek eredetének, történelmének  – benne a hun korszak – és kultúrájának a kutatását segíti valamint a türk és velük kulturálisan rokon nemzetek közötti együttműködést koordinálja) több magyar kutató is magas elismerésben részesült.

Szijjártó Péter; Orbán Viktor; NAZARBAJEV, Nurszultan Abisuli

A szerdai nap tárgyalásai kiemelt fontosságúak voltak, több jelentős egyezmény született. Aláírták a stratégiai tanács felállításáról szóló egyetértési megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a KazAgro Holding és az Eximbank közös pénzügyi alapjának beindításáról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig kétoldalú szakképzési együttműködési megállapodást írt alá kazak kollégájával.

A csütörtöki napon pedig ünnepi műsorral zárul a miniszterelnökök találkozója. Az ünnepséget a Kazak Miniszterelnöki Hivatal szervezi, amelyben a Magyar Turán Alapítványt kérték fel a magyar kulturális program megvalósítására. A magas rangú diplomáciai esemény tovább növeli a turáni népek összefogását.

zaszlo

Források: kurultaj.hu / MTI / inform.kz