Az örmény tragédia mellett a török áldozatokra is emlékezünk

Április 24-én emlékezik a világ az örmény tragédiára. Isztambulban száz éve ezen a napon kezdték el letartoztatni az örmény közösségi vezetőket.

Az örmény nézőpont szerint 1915 és 1916 között az Oszmán Birodalom hatóságai tömegével gyilkolták az örmény lakosságot. Ezt az utóbbi évtizedekben több mint 20 ország hivatalosan elismerte népirtásként, Törökország viszont következetesen visszautasítja, hogy a történteket tervezett genocídiumnak nevezzék.

Ankarai álláspont szerint a tragédiáért az I. világháborús körülmények felelősek, amikor is a török nemzet a létéért küzdött, hiszen minden oldalról keményen támadták a széteső félben lévő birodalmat.

A török területeket ért orosz és örmény támadások 1914-1915-ben

A török területeket ért orosz és örmény támadások 1914-1915-ben

Az 1914-ben az Osztrák-Magyar Monarchiával szövetségben hadba lépő törököket súlyos vereségek érték a kaukázusi fronton. A cári Oroszország hadserege mélyen benyomult az Oszmán területekre és ezzel egy időben a Kelet-Anatóliában örmény felkelés kezdődött, több ezer örmény lépett be az orosz hadseregbe és fordult a törökök ellen. Keleten polgárháborús zavargások kezdődtek, melyeknek sok török áldozata is volt. Az eseményekre válaszul kezdődött meg 1915-ben az örmények kitelepítése. 1915-1916-os tragédia áldozatainak létszámát az eseményeket polgárháborúként felfogó törökök 300 ezerre, az örmények 1,5 millió főre teszik.

A török katonák által kitelepített örmény civilek menetoszlopa /fotó:TASR/AP/

A török katonák által kitelepített örmény civilek menetoszlopa /fotó:TASR/AP/

Az Európai Parlament megszavazta, hogy az 1915-ben elkövetett tömeggyilkosságokat népirtásnak minősítsék. Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök az Európai parlamenti politikáról így vélekedett:

„Megállapíthatók az első világháborúban történtek okai, és azok felelősei, azonban generációkon át minden felelősséget egy szóba sűrítve a török nemzetre helyezni és mindezt gyűlöletbeszéd formájában előadni mind erkölcsi mind jogi értelemben problematikus”

Muszlim megemlékezés az örmények által megölt törökök csontjai felett /fotó: Anadolu Ajansı/

Megemlékezés az örmények által megölt törökök csontjai felett /fotó: Anadolu Ajansı/

Mi magyarok már ismerjük az Európai Unió teljesen egyoldalú politikáját. A kötelezően megmondott álláspont betartása mellett nem engednek egyéb véleményeket hangoztatni. Szomorúan emlékezünk a holokauszt áldozataira is, az örmény tragédiára is. Azonban jogunk és kötelességünk felhívni a világ figyelmét a magyar és a rokon népek szenvedéseire. 1944-45-ben Délvidéken a szerbek 45 ezer magyart mészároltak le. Azerbajdszánban XX. század során nagyjából 2 millió azerbajdzsáni polgár érezhette saját bőrén a deportálás és népirtás politikájának következményeit. A Szovjetunió területén élő kisebb török népeket sokszor egészében kitelepítettek.

A Magyar Turán Szövetség elítél minden etnikai alapú gyilkosságot, legyen elszenvedője bármelyik népcsoport. Az örmények vesztesége elvitathatatlan és sajnálatos. A mai napon azonban a török áldozatokra is kötelességünk emlékezni!

Emlékezünk a 100 évvel ezelőtti tragédiára, és egyben kívánjuk az örmények és a török népek közötti megbékélést!

TR_HUN_AZR