Avar és Árpád-kori leletek kerültek napvilágra Tiszapüspöki határában

Múlt hónap végén Tiszapüspöki határában avar kori sírokra és Árpád-kori település maradványaira bukkantak a régészek. Az avar sírok mellett elterülő település fekvése miatt ismét arra következtethetünk, hogy a Kárpát-medencei avarok megélhették a honfoglalást. A régészeti feltárás még tart, az csontmaradványokat a Magyar Természettudományi múzeum antropológusai fogják megvizsgálni.

A kunbábonyi avar vezér arcrekonstrukciója a Kurultajon

A kunbábonyi avar vezér arcrekonstrukciója a Kurultajon

Az MTI híradása szerint avar kori sírokra és kora Árpád-kori település maradványaira bukkantak a régészek egy Tiszapüspöki határában zajló megelőző feltáráson. Az M4-es út elkerülő szakaszának építése miatt ezerötszáz méter hosszú lelőhelyen, több szakaszon dolgoznak a múzeum szakemberei tavaly május óta.

Tárnoki Judit a feltárás helyszínén elmondta: tíz-tizenkét avar kori sírhely lehet a területen, amelyből eddig hetet tártak fel. Hozzátette: a kilencedik századi temetkezési rítus érdekessége, hogy a korabeli emberek a koporsókra megnyúzott birka-vagy szarvasmarhabőrt terítettek. Erre az elhunytak csontváza fölött levő állati koponya- és végtagcsontok utalnak – mutatta.

Avar harcos és lova csontjai a Damjanich János Múzeumban

Avar harcos és lovának csontjai a Damjanich János Múzeumban

Az ásatásvezető kitért arra, hogy a sírokban használati tárgyakat, vaskést, gyöngysort, kettő égetett agyagedényt, ugyanennyi vas övcsatot és az egyik női csontváz mellett egy orsókarikát is feltártak.
Tárnoki Judit a kora Árpád-kori település maradványairól elmondta: nyeregtetős, földbe mélyített házakban éltek a Tisza kanyarulatának partján az emberek a tizedik században. A település sajátossága a rengeteg árok és kisebb-nagyobb gödör, ez utóbbiakat hulladéktárolónak használták.
A feltárt csontok antropológiai vizsgálatát a Természettudományi Múzeum szakemberei fogják elvégezni, majd később tárolni, az állati és egyéb leleteket a szolnoki Damjanich János Múzeumba szállítják – mondta Tárnoki Judit.
Az ásatásvezető emlékeztetett arra, hogy Tiszapüspöki határában nem ezek az első leletek, amelyeket feltártak: tavaly római kori szarmata településre bukkantak.

kurultaj.hu, magyarhirlap.hu, MTI