”Altájtól a Dunáig” – ünnepséggel zárult a kazak-magyar miniszterelnöki találkozó Asztanában.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök három napos hivatalos kazakisztáni látogatásának záró napján, április 2-án rendezték meg a közös kulturális és történelmi gyökerek tiszteletére az ”Altájtól a Dunáig” nevű ünnepi programot. A rendezvényt a Kazak Miniszterelnöki Hivatal és a Kazak Kulturális Minisztérium szervezte, akik a Magyar Turán Alapítványt, a Kurultaj főszervezőit kérték fel a magyar ünnepi műsor megvalósítására.

 Magyar Turan 2

A magyar alapítvány vezetősége, az általa létrehozott hagyományőrző szövetség tagjaiból válogatta ki az műsor résztvevőit. Ezt követően Bíró András Zsolt elnökkel egy kilenc tagú hagyományőrző delegáció utazott Asztanába. A rendezvény idejére a vendéglátók felépítettek egy hat jurtából álló nomád szállást jelképező ünnepi tábort.

Astana szinpad elött

Az ünnepség egy kazak népzenei koncerttel vette kezdetét, amelyet gyönyörű kazak viseletbe öltözött zenészek adtak elő. A magyar bemutatón egy különleges zenei és harci elemeket ötvöző koreográfiát adtak elő. A műsor egy ősi magyar és keleti zenei betéteket, valamint torokéneket is tartalmazó zenei résszel kezdődött, hosszú furulyával és táltos dobokkal kísérve. Az énekhangot és a hangszeres kíséretet Sólyomfi Nagy Zoltán valamint Szedresi Attila szolgáltatta. Ezt követően Tóth Zsombor dudás csatlakozott be a zenélésbe. A dudával eljátszott magyar népzenére Leidinger Dömötör néptáncos járt ugrós táncot – ez a táncfajta a magyar néptánc talán egyik legősibb formája – amelyet XVI-XVII. századi szablyatánccal kombinál. A táncos betét végén két oldalról, két nomád bőrpáncélba öltözött, sisakos harcos jelent meg (Fehér József és Nagy László) akik összecsaptak és látványos szabad, harci szablyavívást mutattak be. A gyalogos harci bemutató végével a színpad előtti téren vágtatva érkezett meg két bőrpáncélos lovas nomád harcos Kiss Péter és Leidinger Dániel lovasíjászok. Az ezt követő percekben látványos lovasíjász bemutatót tartottak, valamint kelevézzel és ostorral is harcelemeket mutattak be.

Astana jurtában

Az előadást hatalmas örömkiáltások és fergeteges taps kísérte a kordonok mögött elhelyezkedő nagyszámú közönség irányából. A hagyományőrző bemutatót a színpaddal szemben elhelyezett díszsátorból nézte végig Orbán Viktor magyar, valamint Karim Maszimov kazak miniszterelnök és Muhamediuly Arystanbek kazak kulturális miniszter. A magyar műsor után a két miniszterelnök mondott köszöntő beszédet. Orbán Viktor miniszterelnök beszédének kezdetén, köszöntötte a kazakokat, a kazak államiság 550 éves évfordulója alkalmából. A továbbiakban kiemelte, hogy a kazakok és magyarok nem csak politikai és üzleti partnerek, hanem kulturális és rokoni szálak is összekötik őket. Mindezek mentén a jövőben még sikeresebben lehet építeni és erősíteni az együttműködést a két ország között.

Astana -Dani

Az ünnepségen részt vett a miniszterelnöki találkozóra kiutazott nagy létszámú magyar küldöttség, köztük számos kormánytag is: Szijjártó Péter külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter. A magyar küldöttség tagjai között volt Horváth Bence miniszterelnöki hivataltól, Lászlóczki Imre nagykövet, Blaumann Ferenc konzul, akik sokat tettek a találkozó sikeres lebonyolításáért. Továbbá a magyar küldöttségben jelen volt számos külügyminisztériumi munkatárs, szakértő és a magyar gazdaságot képviselő üzletember, köztük az Eximbank elnök vezérigazgató -helyettese Puskás András is. A jól sikerült tárgyalások valamint a hangulatos és látványos záróünnepséget követően, jó hangulatban búcsúztak el egymástól kazakok és magyarok. Két nagy múltú rokon nemzet, bizakodva várja a közös kulturális és gazdasági együttműködés eredményeit, amelyek mindkét nemzet javát szolgálják a jövőben.

Astana -lovasok múzeum elött