Újabb román jogtiprás – meghátrált a Székely Nemzeti Tanács

Az elmúlt években már nemzetközi figyelemre is szert tett Székely Szabadság Napján tartott tiltakozó felvonulást idén Marosvásárhely román polgármestere betiltotta. Románia kisebbségellenes magatartása folyamatosan szembehelyezkedik az Európai Uniós normákkal. Pedig a 21. század Európai Uniójában elfogadhatatlan, hogy Európa egyik legnagyobb kisebbségének az erdélyi magyarságnak nincs autonómiája. Nem beszélve arról, hogy ma Románián és Erdélyen belül a történelmi székely területeken a magyarok túlnyomó többséget alkotnak a betelepült románokkal szemben. Ennek az etnikailag, kulturálisan, hagyományaikkal teljesen elkülönülő magyar nemzetrésznek gyakorlatilag semmilyen önrendelkezési joga nem érvényesül.

szekely_szabadsag

Egy évtizede szervezik meg Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját, a rendezvényen  a Székely Vértanúk Emlékművénél a székely mártírok emlékoszlopát koszorúzzák meg. Az elmúlt években a Magyar Turán Szövetség kiállt a rendezvény mellett, számos embert mozgósított a megemlékezésre és buszokat szervezett a helyszínre. A mártírokra való emlékezés után a Székely Nemzeti Tanács tiltakozó felvonulásán is tízezres tömegek vettek részt, melyben a székelyföldi autonómia törekvések álltak a középpontban. Tiltakoztunk a román hatóságok kisebbségellenes magatartása miatt, a zászló betiltásokért, és azért a régiós átalakítási tervért, amelyet Bukarest akar ráerőltetni a térségre – Európai Uniós követelményekre hivatkozva – amelyben az egy tömbben élő székelységet próbálja szétforgácsolni.

szekelyfold

Idén Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere betiltotta a március 10-re tervezett felvonulást a Székely Vértanúk Emlékműve és a város főtere között, és nem engedélyezte a prefektusi hivatal elé tervezett tiltakozó megmozdulást. A Székely Nemzeti Tanács vezetése ezért lemondta a megemlékezés megtartását:

„Szervezőkként nem kívánunk a hatóságok partnerei lenne a súlyos jogtiprás leplezésében azzal, hogy megtartjuk a megemlékezést, s a tiltakozó megmozdulást pedig nem, hiszen ezzel azt a látszatot keltenénk, hogy gyülekezési jogunk nem sérült” – magyarázta az SZNT elnöke. /MTI/

A történtek után felvetődik az a kérdés, hogy vajon a folytonos meghátrálással el lehet e érni bármit is az agresszív román politika ellen? Érdemes megnézni az európai autonómia példákat. A katalánok, a koszovói albánok esetében, vagy akár anno Dél-Tirolban csak az egységes erős és bizony tettre kész fellépésből értett a többségi kormány. Nemrég szeptember 11-én, a katalánok nemzeti ünnepén Barcelona utcáin másfélmillió ember követelte a függetlenséget. (Nem az autonómiát, hiszen azt már rég elismertették, hanem a függetlenséget!)

Magyar lakta területek a mai Romániában. A piros szín a magyar többséget jelzi!

Magyar lakta területek a mai Romániában. A piros szín a magyar többséget jelzi!

Az erdélyi magyar érdekeket megkérdőjelezhetően képviselő legnagyobb politikai képződmény (RMDSZ) magatartását már megszoktuk az elmúlt évtizedekben, azonban sajnálnánk, ha az SZNT is hasonló megalkuvó útra tévedne. Természetesen el lehet fogadni Izsák Balázsnak az SZNT elnökének a rendezvény lemondásról való döntését is, hiszen a román hatóságok tiltanak, ezzel jogot sértenek, a tavaly kialakult lökdösődést a román média a magyarok elleni hisztériakeltésre használta, és sorolhatnánk azonban, egyet meg kell értenünk, hogy a hatalommal való konfrontálódás nélkül gyakorlatilag teljesen lehetetlen elérni az autonómiát!

2015-ben sajnos úgy fest a helyzet, hogy a kétarcú Európai Uniós kisebbségi politikának is köszönhetően a székelység egyre távolabb kerül az autonómiától. Ha nincs határozott fellépés, ha nem tudjuk mi magyarok bebizonyítani Európának, hogy Erdélyben folyamatos a magyarok jogfosztottsága, akkor tovább fog csökkeni a székelyföldi magyarság ereje is.

A marosvásárhelyi tüntetés 2013-ban

A marosvásárhelyi tüntetés 2013-ban

Amíg a hatalommal megalkuvó politikusok alakítják az erdélyi magyarság sorsát (lásd Kelemen Hunor /RMDSZ elnök/ nyilatkozatát), a legnagyobb erdélyi magyar politikai erő a bukaresti kormány mellett asszisztálva olyan képet fest, mintha Romániában minden a legnagyobb rendben lenne. Hát hangosan ki kell kiáltanunk Romániában igen is van MAGYAR KÉRDÉS!

Azonban felhívjuk a figyelmet, és ezt maga Izsák Balázs is nagyon helyesen kiemelte, ugyan a felvonulást betiltották, ennek ellenére emlékezni szabad „Székelyföld lakóinak joguk van március 10-én egy szál virággal, gyertyával a Székely Vértanúk Emlékművéhez zarándokolni, és ott méltósággal emlékezni”.

Itt kell megemlítenünk, hogy Romániában a rendezvényeket nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni. A gyülekezési jogot biztosító román törvény szerint a tiltakozó megmozdulások nem engedélykötelesek, a jogszabály csupán bejelentési kötelezettséget ír elő. A hatóságnak csak akkor állna jogában betiltani egy tiltakozó megmozdulást, ha például arról lenne tudomása, hogy a tiltakozók államcsínyt készítenek elő. Ezért is teljesen jogszerűtlen a román tiltás.

A tavaly rendezett autonómiatüntetés végén a résztvevők az emlékműtől Marosvásárhely főterére vonultak. Bár a csendőrség szerint nem volt jelentősebb incidens, többször lökdösődés alakult ki amiatt, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A román médiák nacionalista hangulatkeltésre használták az erről tudósító képsorokat, és a marosvásárhelyi polgármester erre hivatkozva tiltotta be az idei vonulást. Viszont azt se felejtsük, hogy a nemzetközi figyelemre nagy szüksége van az erdélyi székelyeknek. Ha nincsenek nagyszabású, látványos rendezvények, a magyarokat állítólagosan képviselő legnagyobb politikai erők pedig hallgatnak, akkor csak az átlagember, a nemzetüket szerető székely-magyarok állhatnak ki saját önrendelkezésükért.

mecses

A székelyek minden üldöztetés és elnyomás ellenére rendületlenül megtartották hagyományaikat, anyanyelvüket és ragaszkodásukat a Magyar Hazához! Sohasem adták fel a reményt és mi sem adjuk fel!

Székelyek – magyarok! Március 10-én a Székely Vértanuk Emlékművénél Marosvásárhelyen, a Postaréten 16 – órakor róhatjátok le tiszteleteket a mártírok emlékére. Budapesten is szervez a Székelyföldért Társaság szimpátia rendezvényt a Hősök Terén, kedden délután 18:00 órakor. A Magyar Turán Szövetség képviselői ott lesznek a helyszíneken.

A Székely Szabadság Napja elnevezésű rendezvényt az SZNT az 1852-ben Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője – Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervezi 2004 óta.