Törökország – szimpátiatüntetés a székely autonómiáért

Március 7-én délután 3 órakor török testvéreink tüntetést szerveznek Isztambulban Székelyföld autonómiájáért. A demonstráció a Galatasaray Gimnázium előtt az Istiklal Caddesi-n (Függetlenség Sugárút), Taksim zónában lesz megtartva. A helyszín rendkívül jó választás a turáni – török testvéreink részéről, hiszen ez a szakasz Isztambul híres sétálóútja és általában tele van turistákkal a világ minden tájáról.

Szekely_turk

Törökországban már tavaly is felemelték szavukat a székelységért. 2014-ben a román főkonzulátus előtt tartottak egy tüntetést Székelyföld Autonómiájáért. A demonstrálók a székely-magyarság isztambuli barátainak vallották magukat, szinte mindannyian törökök voltak. Nagyjából 60-70-en gyűltek össze a román főkonzulátus előtt azt követelve, hogy Románia adjon autonómiát a székelységnek, miként azt már a múltban is tette.

1911738_599907106766492_1916773198_n

A tüntetők török és székely zászlókkal vonultak fel. Az általuk vitt táblákon a következő feliratok voltak: “Autonómiát Székelyföldnek!”, “Üzenet Európának: voltunk, vagyunk és leszünk!”, “Székelyföld legyen egységes!”, “Attila unokái vagyunk”, “Sekelistan-Székelyföld”, illetve “Székely-törökök – Sekel türkleri”.

Turk_demonstr

Az idén Marosvásárhelyre tervezett felvonulást lemondta az SZNT (Székely Nemzeti Tanács) a román jogtiprásra hivatkozva (erről lásd cikkünket itt: http://kurultaj.hu/2015/03/ujabb-roman-jogtipras-meghatralt-a-szekely-nemzeti-tanacs/). Marosvásárhelyen koszorúzni lehet a Székely Vértanúk Emlékművénél. Március 10-én tiltakozó megmozdulásokat Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön szervez az SZNT.

kurultaj.hu / MTI