Magyarország először vett részt a Türk Világ Kulturális Fővárosának díszünnepségén

A Turksoy (a ”Türk család”, a Türk világ egyik legnagyobb nemzetközi kulturális szervezete) minden évben megválasztja a ”Türk Világ” kulturális fővárosát. A szervezetben minden türk nyelvű illetve kultúrájú ország képviselteti magát, ezáltal ez a világ egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális szervezete. A hun- avar- magyar kultúrák és a türk kultúra ősi kapcsolódásai okán, valamint a magyar hagyományőrzés ez irányú értékei révén Magyarország is meghívást kapott a ”Türk Világ” egyik legjelentősebb közös ünnepére, a Türk Világ Kulturális Fővárosának évadnyitó ünnepségére. A megtisztelő címet Kazan (Tatársztán fővárosa/ Orosz Föderáció) városától veszi át Merv (Mary). Az ünnepséget a Turksoy és Türkmenisztán Kulturális Minisztériuma közösen szervezte meg.

2015 -ben a türkmenisztáni Merv városa a ”kulturális főváros”, ezáltal számos kulturális program helyszíne is. Merv a világ legrégebbi városai közé tartozik. Már a neolitikumban település volt a mai város területén, később az ókori Margiana itt helyezkedett el A középkorban is jelentős szerepet játszott. A nomád oguz török törzsek a XI. században települtek le a környékén. Szandzsár szultán (Sanjar sultan) a szeldzsuk törökök uralkodója innen irányította hatalmas nomád birodalmát, majd itt is lett eltemetve. A szeldzsuk törökök (Selçuk Türkleri) innen vonultak tovább nyugatra, majd alapítottak újabb birodalmat immár Anatóliában.

Sanjar sultan mauzóleum

Sanjar sultan mauzóleum

A Türk Világ Kulturális Fővárosának díszünnepségén minden türk állam (Türkmenisztán, Törökország, Azerbajdzsán, Kazakisztán, Kirgízia, Üzbegisztán) valamint több autonóm köztársaság ( Gagaúzia/ Moldova, Baskíria- Tatársztán – Jakutia – Tuva – Hakkászia- Altaj köztársaság/ Orosz Föderáció) és a balkáni török közösségek (Macedónia, Bulgária, Bosznia) képviseltették magukat. Most először Magyarország is hivatalos meghívást kapott az ünnepségre.

Merv (Mary) szívélyes fogadtatás

Merv (Mary) szívélyes fogadtatás

A rendezvény ünnepélyes megnyitására január 27-én délelőtt, Merv főterén a Megyei Nemzeti Múzeum előtti téren, valamint a múzeumban került sor, ahol a Magyar-Turán Alapítvány vezetősége, a főszervezők és a magas rangú vendégek együtt sorakoztak fel a megnyitóra.

IMG_6957

A képen (balról jobbra): Muhammet A. Mamedov (Türkmenisztán Kulturális Minisztere) Düsen Kaseinov (a Türksoy elnöke) Furkan Cako (Macedónia Külgazdasági Minisztere- a Balkán Törökök szövetségének volt elnöke) Azerbajdzsáni Türksoy főtitkára, Bíró András Zsolt (Magyar Turán Alapítvány elnöke) Szabó József (Magyar Turán Alapítvány) Fehér József (Magyar Turán Alapítvány) Nazile Abbasli (Türksoy- Türk Zene Televizió/ Ankara-alelnöke) Második sor ,bal oldal: Vasilii Ivanchuc ( Gagauz Autonóm Köztársaság- Kulturális minisztere)

A magyar nemzeti zászló pedig ott lobogott a díszlépcső sor tetejére felállított díszsorfal felett. Jelen volt Düsen Kaseinov, a Turksoy elnöke, Muhammed A. Mamedov, Türkmenisztán Kulturális Minisztere, a Török Miniszterelnöki Hivatal Nemzetközi Koordinációs Irodájának/TIKA alelnöke, Furkan Cako, a Macedón Köztársaság Külgazdasági minisztere, a Balkáni Törökök Szövetségének volt vezetője, Vasilii Ivanchuc, a Gagauz Autonóm Köztársaság Kulturális Minisztere.

A megnyitó ünnepség

A megnyitó ünnepség

Az ünnepi gálaműsor este 18 órakor vette kezdetét a Megyei Nemzeti Színház patinás épületében, több mint 1500 néző jelenlétében. A műsor elején Düsen Kaseinov mondott köszöntőt, majd ünnepélyesen átadta a ”Türk Kulturális Főváros”-t jelképező serleget Merv város polgármesterének. Ezt követően Türkmenisztán Kulturális minisztere, Muhammed A. Mamedov mondott díszbeszédet. A beszédek után elkezdődött az ünnepi gálaműsor, a különleges fény és hangtechnikával ellátott színpadon, ahol 22 (zenei valamint táncos) produkció követte egymást. Több türkmén koncert és tánckoreográfia mellett minden ország egy–egy műsorszámmal mutatkozott be.

A türkmén fellépés

A türkmén műsor

Magyarországot a Magyar-Turán Alapítvány által összeállított zenei program és egy különleges koreográfia képviselte. A magyar bemutató elején táltosdobos zene adta meg a hangulatot. A dobokat Fehérholló Öskü, Sólyomfi Nagy Zoltán, Regös Sziránszki József szólaltatta meg, és kísérte énekkel, majd Tóth Zsombor magyar dudazenéjére Leidinger Dömötör mutatott be virtuóz magyar néptáncot szablyával. A dudaszóval kísért dobszó hangjaira táncolva Kiss Péter lovasíjász adott le gyors sorozatlövést egy céltáblára. A koreográfia végén, nomád bőrpáncélzatban Fehér József és Nagy László mutatott be szablyavívást a dobok hangjaira. A magyar bemutatót hatalmas taps kísérte, és az esti televíziós programokban ez volt az egyik legtöbbet idézett a műsorszám.

A magyar fellépők

A magyar fellépők

A Magyar-Turán Alapítvány képviseletében jelen volt az ünnepségen még Varga Zoltán technikai igazgató, Szabó József íjászati szakág vezető, valamint a delegáció vezetője, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Bíró András Zsolt.

Az ünnepi eseményekről hírösszefoglalójában beszámolt a Türkmén Állami Televízió mellett valamennyi türkmenisztáni TV csatorna. Az esti híradóban bemutatták a magyar delegáció vezetőjével, Bíró András Zsolttal készített interjú egyes részleteit is, a másnapi televíziós műsorokban pedig egy, a magyarokat bemutató összeállítást is sugároztak, valamint leadták a Magyar Turán Alapítvány elnökével készített interjút egész terjedelmében. A teljes megnyitó műsorát valamennyi türkmenisztáni TV csatorna 2015. február 1-én, helyi idő szerint 19 órakor fogja felvételről közvetíteni.

A Magyar Turán Alapítvány küldöttsége

A Magyar Turán Alapítvány küldöttsége

A Magyar-Turán Alapítvány vezetősége találkozott, és baráti hangulatú megbeszélést folytatott, Türkmenisztán Kulturális miniszterével Muhammed A. Mamedov úrral, valamint a Turksoy elnökével Düsen Kaseinov úrral. A felek megállapodtak a további kölcsönös együttműködés fejlesztésében.

IMG_7146

Alul balról jobbra: Furkan Cako (Macedónia Külgazdasági Minisztere), Bíró András Zsolt (a Magyar Turán Alapítvány elnöke), Muhammet A. Mamedov (Türkmenisztán Kulturális Minisztere), Düsen Kaseinov (a Türksoy elnöke), Nagy László (Magyar Turán Alapítvány). Hátul: Fehér József (Magyar Turán Alapítvány), Vasilii Ivanchuc ( Gagauz Autonóm Köztársaság- Kulturális minisztere)

Összességében egy nagyon szép ünnep tanúi lehettünk, valamint magyar részről egy rendkívül sikeres bemutatkozást sikerült véghezvinni. Tovább növeltük Magyarország ismertségét, hírnevét a rokon kultúrák körében, valamint tovább erősítettük a nemzetközi összefogást a hun-türk tudatú népek között.

Baskír táncelőadás

Baskír táncelőadás