Emberek aranyban – kiállítás a szkíta fejedelmi sírok leleteiből

A Magyar Kultúra Napján nyitotta meg kapuit a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban az „Emberek aranyban – Szkíta fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból” című régészeti kiállítás.  A nagyközönség  április 5-ig láthatja a monumentális tárlatot.

A kiállítás bemutatja a magyar és a kazah nép közös eredőjét, a sztyeppei, lovas-nomád birodalmat, amely az ókor legnagyobb hadereje és az innováció bölcsője volt, továbbá színes képet fest a szkíta és türk eredetű népek életéről, kultúrájáról, gazdagságáról.

A tárlat elemeit szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint a feltárást és a leletmentést bemutató képek alkotják. A kiállítási anyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az úgynevezett Issyk-kurgánból és a Berel mellett feltárt – világviszonylatban is ritkaságszámba menő – lovas temetkezés leleteiből származik, azoknak méret- és anyaghelyes reprodukciója. A tárlat ízelítőt ad a teljes szkíta kultúrkör leletanyagából, megelevenedik számos lelőhely emblematikus arany és ezüst tárgyegyüttese. A melléjük kerülő Balaton-felvidéki régészeti leletek, valamint a régi történetírók és a szkíták ókori kortárs népeinek leiratai teljes képet adnak az ősi birodalomról.

MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

A reprodukciók hitelességét Krym Altynbekov restaurátor privát intézete az Ostrov Krym intézet szavatolja. Krym Altynbekov nevéhez fűződik az 1969-ben, Issyk falu mellett feltárt Aranyember végleges rekonstrukciója, a bereli sírmező leleteinek konzerválása, Ő mentette meg 2012-ben a Mongólia területén talált türk fejedelmi mauzóleum festett agyaghadseregét is, valamint készítette el a H. Parzinger által megtalált, és az évszázad leleteként ismert Arzhan II kurgán szkíta fejedelmi sírjának rekonstrukcióját is. Krym Altynbekov munkásságáért és a kiállítási anyag hazai bemutatásáért 2014. március 14-én vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől Budapesten.

A megnyitóünnepséget Regös Sziránszki József zenei előadása színesítette. - fotó: csabaimerleg.hu

A megnyitóünnepséget Regös Sziránszki József zenei előadása színesítette. – fotó: csabaimerleg.hu

A kiállítás nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeire, azaz a tárgyak bemutatására alapul, hanem az izgalmas feltárási folyamatot is bemutatja. A feltárást vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismerteti a közönséggel azt az emberfeletti munkát, amely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak kultúráját, képzettségét, gazdagságát.

MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

A tárlat egyfajta időutazás nemcsak a 2500 évvel ezelőtti szkíta birodalom kézműves kultúrájába, de bemutatja a szkíta nép erényeit és életmódját a világ más népeinek történetírói szemével.

A kiállítás látogatói átélhetik a titokzatos földpiramisok kutatását, a kincsek megtalálásának eufórikus örömét, a leletek beazonosításának aprólékos, szinte nyomozati technikákat igénylő munkáját, és a rekonstruált leletek igéző szépségét: egy időutazást tehetnek a lovasnomád kultúra fénykorába.

Forrás: magyarmuzeumok.hu