Törökország egyik legjelentősebb díját kapta meg Bíró András Zsolt

A Türk Világ kutatásának céljára létrehozott, A TürkVilág Kutatásának Alapítványa (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı) a két éve elhunyt tudós alapító, Professzor Turan Yazgan emlékére létrehozott egy nemzetközi díjat.

Az alapítvány saját, államilag elismert képzést nyújtó egyetemet tart fenn Törökországban és Azerbajdzsánban. Évente számos, történelmi témájú könyvet és folyóiratot jelentet meg, nemzetközi konferenciákat és kulturális találkozókat szervez, és feladatának tekinti a rokon népek érdekvédelmét is. (A székely autonómia melletti, törökországi szimpátiatüntetésre 40 buszt szervezett az alapítvány.)

A díj átadása

A kitüntetést az alapítvány vezetőségének tudósokból álló tanácsa ítéli oda olyan személynek, amely kiemelkedő munkát végez a türk nemzetek történetének kutatásában, kulturális hagyatékának bemutatásában és megőrzésében. A Turan Yazgan Díj a türk világ egyik legjelentősebb nemzetközi díja. 2014-ben ezt a díjat Bíró Andras Zsolt magyar antropológus kutatónak, a Kurultaj főszervezőjének adományozták.

A díj (2)_2

A Turán díj átadására a Magyar Turan Alapítvány vezetősége Isztambulba látogatott. Az Istanbul Egyetem Bölcsészettudományi karán rendezett ünnepség egyik díszvendége Varga Zoltan a Magyar Turan Alapítvány alapítója volt. Szintén díszvendégként volt jelen a székely származású Dávid Júlia festőművész is. A díjátadón nagy számban voltak jelen kutatók, professzorok, intézet vezetők, parlamenti képviselők, valamint több mint tíz türk ország képviselői.

Istanbul Üniversitesi

Az Istanbul Egyetem zsúfolásig megtelt dísztermében a díjat Közhan Yazgan, az alapító egyik fia, az alapítvány jelenlegi elnöke, valamint a szervezet egyik tiszteletbeli vezetője, a Gagauz Autonóm Köztársaság (Moldovai köztársaság) volt elnöke, Stephan Topal és Muhsin Kadıoğlu professzor együtt adták át, a közönség hangos ovációjától kísérve.

Az emelkedett hangulatú díjátadó végén Azerbajdzsán legkedveltebb művészei tartottak rövid műsort.

Ankara, a magyar nagykövettel

A magyar küldöttség a díjátadót követően Ankarába utazott, ahol rövid, informális megbeszélést folytatott Kiss Gábor magyar nagykövettel.

Ez a kitüntetés jelzi, hogy a Kurultaj a hun és türk nemzetek összefogásának szimbólumává vált, és ennek az összefogásnak Magyarország és a magyar hagyományőrzők a zászlóvivői. Az elismerés Bíró András Zsolton keresztül a Kurultaj valamennyi szervezőjének is szól.