Téli Napforduló – Karacsun ünnepünk Gárdonyban (2014. XII. 21.)

A Magyar Turán Szövetség 2014. december 21-én, vasárnap tartja a Karacsun – Téli Napforduló ünnepét. Szövetségünk központi ünnepsége idén a Velencei-tó partján, Gárdonyban lesz megtartva. Szép programok kíséretében délutántól közösen ünneplünk, majd együtt virrasztjuk át az év leghosszabb éjszakáját. A téli hidegben fűtött jurták várják az ünnepségen résztvevőket.

Az ősz folyamán sokan jelezték a Magyar Turán Alapítványnak, hogy az elmúlt évek nagy hagyományőrző rendezvényei szinte mind a keleti országrészben lettek megtartva, és már nagyon időszerű lenne egy dunántúli ünnep is. Ezért idén egy szép helyen, a Velencei-tó partján Gárdonyban rendezzük meg az ünnepséget. A Velencei tó kistérségében honfoglalás-kori emlékek is találhatók (a legjelentősebb a verebi lelet), a környéken jelentős hagyományőrző élet folyik és kiemelendő még Gárdony Polgármesteri Hivatalának baráti hozzáállása, mely társszervezőként segíti az ünnep megvalósítását.

A Karacsun – Téli Napforduló ünnepének helyszíne: Gárdony, Szabad-strand. (Üdülők útja – Zsinór utca sarok.)

Karacsun-Téli Napforduló Ünnepének programja:

Kezdés 14h – Táltos dobolás-csoportos
14:30 h Honfoglalás kori viselet és fegyver bemutató
15 h Szárnyaló Sólyom Íjász kör- tradicionális íjász bemutató
15:30 h Sólyom röptetés- solymász bemutató
16 h regös énekek- Ős idézés
köszöntő: Bíró András Zsolt
16:15 Szertűz meggyújtása-
Karacsun szer: Fehérholló Öskü, Barát István Zsolt, Regös Sziránszky József
17:30 h Táltos dobos és egyéb zenei programok, áldások
virrasztás hajnalig
7:28 h Felkelő Nap köszöntés

Karacsun 2014 Gárdony magyar60

Hívjuk minden magyar testvérünket, az Ősök hagyományát tisztelő embereket, hogy vegyenek részt a magyarok évbúcsúztató, reményteli jövőt váró ünnepén! Legyünk együtt az elmélyülésben, a lélek megtisztulásában, a reményben és a jövőt váró vidámságban. Töltsük együtt az ünnepi délutánt, majd év leghosszabb éjjelét, hogy kitartásunkkal erőt adjunk az éltető Napnak, de mindenek előtt önmagunknak az előttünk, és nemzetünk előtt álló célok eléréséhez.

Legyen rajtunk a Teremtő áldása!

Helyszín:

karacsun 2014

 

karacsun