Szertartás az Ősökért

Jövő héten vasárnap, november 2-án Fehérholló Őskü és Regös Sziránszki József szervezésében tartják meg a bugaci Karabaksa tanyán a Szertartás az Ősökért ünnepet. Alább olvashatjuk a szervezők rövid ismertetését a bensőséges ünnepről.

Az ősz a kilégzés, összegzés, számvetés ideje, az elmúlás, elnyugvás időszaka. A fák lehullajtják gyönyörű színekben pompázó leveleiket, lépteink alatt zörög a haraszt. A természet visszavonul, megpihen, az emberek számára is eljön a befelé fordulás, az emlékezés ideje. Ezen a szertartáson őseink szellemeit szólítjuk meg, azok végtelen sorára emlékezünk vissza, akik előttünk jártak az úton. Emlékük előtt tisztelgünk, gyújtunk tüzet és tartunk Szert.

A világ minden táján és kultúrájában, ebben az időszakban emlékeznek meg az emberek már elhunyt hozzátartozóikról. Mi is ezt tesszük, csak más formában, mi nem az eltávozott testet siratjuk, hanem őseink égi úton járó lelkét ünnepeljük.

szertűz

14.00: Nyitó szer, Ősök hívása

14.30: Őseink hitvilága (Bíró András Zsolt)

15.30 : Örökség (Regös Sziránszki József)

16.30 : Emlékezés dobokkal és dalokkal (Fehérholló Őskü)

17.30 : Szertűz

18.00 Tor (közös étel,-ital áldás, elfogyasztás)

A szertartás ingyenes, a költségekre felajánlást elfogadunk.
Kérlek benneteket, hogy a Torra ételt, italt hozzatok magatokkal, amit az este az Ősökkel és a jelenlevőkkel együtt fogyasztunk el…..

Szeretettel várunk!

Fehérholló Öskü, Karabaksa

/Az ünnep közösségi lapja itt érhető el: https://www.facebook.com/events/696632080419741/ /