Nemes Sándor fafaragó kapta az első „Turán Díjat”

Ünnepélyes keretek között adták át, a Magyar Turán Alapítvány központjában az első Turán Díjat. Az idén alapított díjat egy bensőséges hangulatú díjátadó rendezvény keretében, Nemes Sándor fafaragóművész vehette át. A díj adományozása a faragómester kiemelkedő művészeti munkásságának elismerése, melyben tükröződik a magyar kultúra iránti elkötelezettség, a magyarság ősi jelképvilágának fába álmodása, a rokon turáni népekkel való összetartozás érzése.

Nemes Sándor gyönyörű munkái nemcsak a lovas kultúrájú népek jelképeinek egymásra építése. A fába faragott minták cselekvést, létezést, történést kifejező jelek. Fontos tudni, hogy ősi motívumaink rendszere nem csupán díszítmény, hanem képírás, , olyan vizuális jelrendszer melyből olvasni lehet. A szimbólumok a magyar, és a rokon turáni népek sorsáról regélnek, közös hiedelemvilágról, a puszták tengerébe vesző azonos őstudatról, összetartozásról tanúskodnak.

IMG_4569

IMG_4555

A TURÁN-DÍJ

A Magyar-Turán Alapítvány kuratóriuma a magyarság hagyományainak megőrzése, valamint kultúrájának ápolása és/vagy a rokon, Hun-Türk tudatú nemzetek közötti kapcsolatok erősítése érdekében kifejtett, önzetlen szellemi vagy anyagi formában megvalósuló alkotásokat létrehozó személyek magas erkölcsi megbecsülése végett – összhangban az Alapító Okiratában foglaltakkal – megalapítja a Turán-díjat.

A Turán-díj elnevezésének és megalapításának háttere:

A „TURÁN”  a tágabb értelemben vett Hun-Türk tudatú, sztyeppei lovasnomád népek szimbolikus ”Őshazáját” jelenti. Inkább kultúrtörténeti és mitológiai fogalom mintsem egy pontosan lehatárolható földrajzi régió neve. Ugyanakkor utal mindezen népek és a sztyeppei lovasnomád kultúra megjelenésének, és korai elterjedésének régióira.

A Magyar-Turán Alapítvány megalakulásakor célul tűzte ki, a magyar őstörténet tudományos kutatásának  elősegítését, a különböző kutató csoportok közötti kapcsolatok koordinálását mind Magyarországon mind pedig külföldön, de különösen a rokonnemzetek országaiban, és ezen kutatások eredményeinek ismeretterjesztő jellegű bemutatását a szélesebb nagyközönség irányában is. Az alapítvány hagyományőrző szekciója pedig a magyarság gazdag szellemi és anyagi kultúrájának, hagyományainak ápolását és méltó bemutatását tűzte ki célul, valamint a magyar kultúra megjelenítését a rokonnemzetek országaiban, és a rokonnemzetek hagyományainak bemutatását Magyarországon.

A Magyar- Turán Alapítvány kuratóriuma azon személyek számára hozta létre a Turán-díjat, akik életpályájukkal, munkásságukkal a fenti céloknak megfelelően végzik tudományos kutatómunkájukat, hagyományőrző vagy művészeti, illetve szervező vagy közösségépítő tevékenységüket, és érnek el kimagasló eredményeket vagy jelentős anyagi, szellemi értéket teremtenek. Olyan értékeket, amelyek az eljövendő generációk számára is például szolgálhatnak.

A Turán- díj egy réz dombormű, amelyben gravírozva látható a Magyar Turán Alapítvány hivatalos logója valamint a Turán dij felirat szerepel rovással és latin betűkkel, valamint a kitüntetett neve szerepel a díjon. A díjhoz egy elismerő Turán oklevél is tartozik, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, tevékenységét, amely elismerésre kerül, illetve a díj odaítélésének az évszámát.

A Turán díj az alapító Magyar Turán Alapítvány vezetősége által minden évben átadásra kerül a  kuratórium által kiválasztott személy részére.

A Turán-díjhoz pénzdíj is tartozik, melynek összege 2014-ben 100.000,-Ft, azaz Egyszázezer Ft.

Az idei évben, az első Turán-díjat a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumának egyhangú döntése alapján Nemes Sándor fafaragó művész nyerte el.

Budapest, 2014. október 13.

Bíró András Zsolt a kuratórium elnöke, humánbiólógus-antropológus

Varga Zoltán mérnök

Nyers Csaba kézműves

Bíró Csaba Zoltán történész

Dr. Ladenszky Levente jogász-történész

P1060765

oklevel