Vereb Vitéz Napja

2014. május 17-én, szombaton ismételten megrendezésre kerül Vereb Vitéz Napja, amelynek keretében a község várja a honfoglalás korát, népi- és hagyományőrző programokat kedvelő látogatók, érdeklődők és turisták részvételét. Az ünnepnap hagyományőrző felvonulásán a Magyar Turán Szövetség csapata is jelen lesz. A pogánykőnél tartott megnyitón köszöntőt mond Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője.

Verebi_pogánykő_kapu

A verebi honfoglalás-kori harcos emlékköve a sírhelyénél

Vereb és Lovasberény közötti út menten, az út árkában, 1853. május 9-én egy honfoglalás kori sírt tártak fel. A vitéz trepanált koponyájú, aki túlélte az operációt, ezt bizonyítja az erősen fejlett csontsarjadzás, ami az eredeti csontmetszés vonalát jócskán túlnőtte, na meg az ezüstlemez mely a csontseb fedésére volt hivatva. Felszerszámozott lovával együtt temették el – ez bizonyítja harcosi, vitézi mivoltát. A sírban, az öv és a lószerszám aranyozott ezüstből készült veretei mellett 12 darab, át-lyukasztott ezüstpénzt is találtak, melyek vagy a ruha, vagy a lószerszám díszéül szolgálhattak, és a hadjáratokban való részvételt igazolták.

Vitéz atyánkfia honfoglaló őseink 12 hadjáratában vett részt, s ezek a pénzek a zsoldként illetve zsákmányként szerzettek egy-egy darabjai voltak. A legrégebbi érem Kopasz Károly által 875-ben, a legfiatalabb pedig első Berengár által 915 és 924 között veretett ezüst¬dénárok voltak, tehát ez időszakban vitézkedett, azaz, a honfoglalók első nemzedékéhez tartozott.

A Pogánykő és az Emlékkapu jelölte honfoglalás kori sír az első olyan lelet, amelynek helyét megjelölték, előkerülését kőbe vésett felirattal örökítették meg.

Emlékére rendezett ünnepnapra várják a verebiek a honfoglalás korát, népi- és hagyományőrző programokat kedvelő látogatókat.

verebviteznapja2014

PROGRAM:

09:00 Gyülekező a sportpályánál.

09:45 Lovas és gyalogos felvonulás a Pogánykőhöz.

Magyar Turán Szövetség, Magyar Rend (Ordo Hungariae), Szent László Társaság és Rend, Fejér Hun Hagyományőrző Közösség, Kende Magyar Hagyományt Őrző és Sport Egyesület, Onogur Hagyományőrző Egyesület, Pázmándi Lovas Egyesület, Pentelei Szittya Íjászok, Zúgó Nyilak Történelmi Íjász Egyesület, Váli Hunok

10:00 Ünnepség a Pogánykőnél és az Emlékkapunál Himnusz közös éneklése

Üdvözli a résztvevőket Kurcz Mária polgármester

Emlékbeszédet tart dr Négyesi Lajos hadtörténész, ny. alezredes

Köszöntőt mond dr. Bíró András Zsolt antropológus, humán-biológus a Kurultáj főszervezője

Koszorúzás

11:00 “Ősi Földünk tisztelete”:

Tolcsvay Béla énekmondó fogadja a felvonulókat a Sportpályán

12:00 Megnyitó – “Magyar vagyok”

Verebi Végh János Tagiskola tanulóinak verses-táncos előadása Vereb Tiszteletbeli Polgára cím adományozása Átadja Kurcz Mária polgármester

12:30 Küngösi Citerazenekar műsora

13:00 Kende Magyar Hagyományt Őrző és Sport Egyesület bemutatója

14:00 Papp Imréné nagyrábéi népdalénekes

14:15 “Szóljon aki látta…” Kocsis Csaba énekmondó

15:00 Ló és lovas harmóniája – szabadidomítás Hamza Viktória lovas bemutatója

16:00 Kurul Dobosok

17:15 Váli Hunok és Onogur Hagyományőrző Egyesület bemutatója

18:00 Papp Imréné népdalénekes fellépése

21:00 Historica zenekar – magyar történelem rockzenében

12:00 – 17:00 Levendula játszóház és alkotóműhely, Kézműves foglalkozások, Kézművesek, Pázmándi Spájz Egyesület, Ős-kép és Táltos Kiadó, Sétakocsizás 12 órától ebédelési lehetőség, Palacsinta-Büfé