Íjászat a pusztában – hagyomány és különlegesség!

 

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés, mely mára Európa legnagyobb hagyományéltető ünnepévé vált, idén augusztus 8-9-10-én kerül megrendezésre a bugaci pusztában. A Kurultajon a rokon népek népművészeti műsorain túl nemcsak régészeti – antropológiai kiállítást és harci bemutatókat láthat a közönség, de hagyományos nomád lovas játékok és versenyek is szerepelnek a programban. A 2014-es Kurultaj ünnepünkön kiemelt szerepet kapnak az íjászprogramok – bemutatók, versenyek a közönség számára, és természetesen a grandiózus együtt-lövés sem maradhat el.

Lovasíjász

Íjászversenyünk megrendezésében hagyomány a különlegesség. Szakítva a megszokott íjászversenyek lassú vontatottságával, mi a harcos gyorsaságát és íjász tudását helyezzük előtérbe hisz valaha az élet is ezt diktálta elsősorban a harcban, másrészt a zsákmányszerzésben is.

Az íjászverseny nemzetközivé vált, bolgár csapat is benevezett

Az íjászverseny nemzetközivé vált, többek között a bolgár csapat is benevezett

A versenyeredményeket a próbára tevő, nehezített 2D – 3D, nadam, stb. pályán a célokon lőtt pontok és a szintidőhöz képest elért plusz vagy mínusz pontok adják. Izgulni is van miért: a győztesek értékes jutalomban részesülnek.

terep íjászat

A terep pályán egymás mellett fut a versenyző és a bíró

Az apród korosztály győztese a tavalyi Ősök Napján

Az apród korosztály győztese a tavalyi Ősök Napján

Nem a verseny része, de a látványos együtt lövés (nyílzápor) sem maradhat el. Aki részt vett már benne, az tudja, milyen borzongató érzés a korabeli viseletben kivonuló csapat tagjának lenni. Milyen lélekemelő a nyílvesszők tömegének röptét látva az égen a múltat megidézve erőt meríteni a jövőhöz.

Együtt-lövés a Kurultajon

Együtt-lövés a Kurultajon

Ezúton is meghívunk minden érdeklődőt: találkozzunk Bugacon, az Ősök Fájánál!

Magyar testvéri szeretettel, a Kurultaj szervezői nevében:

Szabó József íjász főszervező

Lovasok Kurultaj

Lovasíjász hagyományőrzők

IMG_6831

Lovasíjász bemutató a Kurultajon

Gyalogos íjász hagyományőrzők a Kurultajon

Gyalogos íjász hagyományőrzők a Kurultajon