Kőrösi Csoma Sándor emlékkonferencia és megemlékezés Kovásznán

 

Kőrösi Csoma Sándorról a világhírű székely-magyar keletkutatóról, a magyarság eredetének mára már szimbólumává vált első és egyik legkitartóbb kutatójáról elnevezett közművelődési egyesület tartott háromnapos tudományos konferenciát Kovásznán. A „Kőrösi Csoma Sándor és az igazság keresése” című konferenciát követően szombaton a szervezők a helyi önkormányzattal közösen ünnepi megemlékezést tartottak a kutató szülőhelyén Csomakőrösön (Kovászna városától 5km-re) a kutató halálának 172 évfordulója alkalmából.

Kovászna_címere_jA tudományos konferencián – szerte a Kárpát-medencéből – több mint negyven történész, néprajzos, antropológus, irodalomtörténész, képzőművész és egyéb kutató, tartott előadást illetve beszámolót a három nap alatt. Pénteken Bíró András Zsolt antropológus előadásával kezdődött a program. A kutató egy összefoglaló előadást tartott, amelyben az elmúlt öt év antropológiai és genetikai kutatásainak eredményeit osztotta meg a hallgatósággal. Az előadás kitért a Magyar Természettudományi Múzeum embertani leletei alapján készített honfoglalás- és hun-kori adatbázis sajátosságaira valamint az utóbbi évek kutató útjai révén gyűjtött adatok egybevetésére. Számos érdekes összefüggést kimutatva az ősi Kaukázus vidék, Dél –Szibéria de főleg különböző közép-ázsiai népességek és az ősi magyarság embertani jellemzői között.

P1090877

Szombaton délelőtt a Kovásznai Művelődési Központban filmvetítés tartottak és a konferencia eredményeit is összefoglalták, Gazda József a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület elnöke mondott záróbeszédet. Ezt követően a résztvevők és az érdeklődők csoportjai csatlakoztak a szomszédos Csomakőrösön gyülekező ünneplőkhöz. Az ünnepség református istentisztelettel kezdődött a tudós szülő falujában, abban a templomban, ahol születésekor Kőrősi Csoma Sándort keresztelték. Az ünnepi műsor koszorúzásokkal folytatódott majd a kultúrközpontban zajlottak az ünnepi beszédek verses és zenés műsorokkal kiegészítve. Átadták a  Kőrösi-díjakat, idén a Kőrösi Csoma Sándor emlékérmet Csáji László Koppány kulturális antropológus kapta.

Köszöntőt mondott Nagy József a Kovászna Megyei Közgyűlés alelnöke, Thiesz János Kovászna város polgármestere, Dr.Csige Sándor Zoltán Magyarország Csíkszeredai főkonzulja. Szintén köszöntőt mondott Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke. Beszédében kiemelte: Kőrösi Csoma Sándor nem csak különleges tehetségű tudós volt, hanem egy rendkívül kitartó utazó és lánglelkű hazafi, aki egy olyan helyzetben (olyan helyre került ahova nem is tervezett menni) és  környezetben (rendkívül zord körülmények) is feltalálta magát és alkotott, még hozza magas tudományos szinten, ahol a legtöbben már feladták volna.  Ezért Ő a kitartás, és a töretlen hit egyik szimbóluma. Lelkének lobogó tüze oly fáklya, amely minden jó magyar ember lelkében pislákoló kis hazaszeretet-lángját táplálhatja. Kitartásra a mai világban is nagy szükség van, hiszen semmit nem adnak ingyen: sem a hétköznapi életben, sem a tudományban, sem pedig a politikában. A magyar embereknek össze kell fogni céljaik megvalósítása érdekében, mint amilyen a Székelyföld autonómiája is, és határozottabban kell kiállni nemzeti hagyományaink védelmében és kollektív jogaink érdekében!

P1090875