A magyarok nyomai Közép-Ázsiában – előadás Marosvásárhelyen

 

A kazakisztáni madjar törzs – a magyarok nyomai Közép-Ázsiában címmel előadást tart Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus Marosvásárhelyen a várban, a Maros Megyei Múzeum Előadó Termében. Az előadás időpontja 2014. április 17-én csütörtök 18 óra.

Kazakisztán Kosztanaj – megyéjében (Zsangeldi járás) a Szarikopa tó vidékén él egy Madjar (ejtsd: magyar) nevű törzs, amely a nagy kazak törzsi szerveződésen belül a Középső Horda tagja (Orta Zsüz) és azon belül az Argün törzzsel alkot törzsszövetséget. A törzs tagjai magukat madjarként határozzák meg (a kazakságon belül). Emlékhelyeik feliratain, temetői sírköveiken mindenhol jelzik a madjar törzshöz való tartozást.

Bíró András Zsolt 2005-ben elkezdte megszervezni a torgáji magyar törzset vizsgálandó expedíciót. Az antropológiai kutatások, a genetikai mintavételezés anyagainak feldolgozása  érdekes eredményeket hozott. Az SNP-analízis eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a mai magyarországi lakosság egy részének az ősei és a kazakisztáni Madjar populáció ősei között valamikor a múltban (mai történelmi és régészeti tudásunk szerint legalább 1300-1500 évvel ezelőtt) genetikai kapcsolat állhatott fenn. A mostani Y-kromoszóma vizsgálat ad először egyértelműen meghatározható (mérhető), összefüggést és ezáltal konkrét kapcsolódási pontot a mai Kárpát-medencei magyar lakosság, és egy Urálon túli terület népessége között.”

Madjarok_előadás_20