A Kurultaj híre Indiában

Indiában, három évente nagy konferenciát rendeznek a világ ősi kultúráiról. A legutóbb Haridwar városában megrendezésre kerülő konferencián, a szervezők kérésére, a magyarországi Kurultaj került bemutatásra. A Magyar Törzsi Gyűlésről és a magyar őshagyományok ápolásáról Sólyomfi-Nagy Zoltán, a Kurultaj egyik szertartás vezetője tartott előadást a haridwari szanszkrit egyetemen.

P1090612

Ősi kultúrák bemutatása az indiai rendezvényen – középen Sólyomfi-Nagy Zoltán (a Magyar Turán Szövetség tagja)

Három évente nagy konferenciát rendeznek Indiában (mindig más városban), amelynek célja a világ ősi kultúráinak találkozása, az azt képviselők eszmecseréje, egymás hagyományának megismerése. Reggelente szertartások vannak több nép vallása szerint, eredeti eszközökkel, viseletekben, énekekkel, táncokkal. Nap közben előadások hallhatók az ősi szokásokról, világnézetekről, az azt őrző népekről.

P1090369

Sólyomfi-Nagy Zoltán előadása a haridwari konferencián

Erre az egy hetes konferenciára – mely legutóbb Haridwar városában, az ottani szanszkrit egyetemen került megrendezésre – kapott meghívást a magyar őshagyomány képviseletében Sólyomfi-Nagy Zoltán, a Kurultáj egyik szertartás vezetője, regős, tátos, tanító. Mivel a Kurultáj híre már korábban is eljutott Indiába, a szervezők kifejezetten e két évente megrendezett nagyszabású eseményről és a magyar őshagyomány mai ápolásáról kértek előadást.

A Kurultájról szóló beszámoló igen nagy érdeklődést keltett, sok helybéli tudós, kutató figyelte meglepetéssel és elismeréssel a rendezvény erejét bemutató képeket, filmeket. A főszervező, egy indiai biológus professzor már Magyarországon is járt, hogy az ősi magyar hagyományt ápoló és követő embereket, helyszíneket megismerhesse.

A konferencia részeként kulturális műsorok is bővítették a résztvevők más hagyományok iránti ismereteit, melyek az egyetem csarnokában, telt ház előtt zajlottak. Kirgiz, maori, tibeti, különböző indiai, észak-amerikai indián, afrikai, kelta, szikh…stb. mesterek, tanítók, zenészek, táncosok osztották meg a jelenlévőkkel bölcsességüket, tanításaikat, tudásukat. Magyar dal, ősi fohász is szólt a jelenlévőkért, az eredendő, szerves hagyományokért, egymás elfogadásáért és a békéért.

A magyar őshagyományt és a Kurultájt jóval messzebb is ismerik, mint hinnénk…

IMG_4423

IMG_3165