Rozsnyói rendezvény – honfoglalásról, a magyarok egységes kiállásáról

A Magyar Turán Alapítvány február 26-27-én közös programot szervezett a Csemadokkal a felvidéki Rozsnyón és Szepsiben. Az alábbi cikkben a FELVIDÉK.ma hírportál írásaiból készítettünk összeállítást.

Bárdos Gyula köztársaságielnök-jelölt is részt vett február 26-án Rozsnyón a Magyar vándorlás és honfoglalás című történelmi előadáson, melyet Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepének főszervezője tartott.
A rendezvény, melyet a Csemadok rozsnyói alapszervezete és az MKP Rozsnyói Járási Elnöksége közösen szervezett, egyszerre volt lakossági fórum és történelmi előadás.
Az eseményt nagy érdeklődés övezte, ami nem csoda, hiszen Rozsnyón ritkaság számba mennek az ilyen jellegű rendezvények

fel_ma

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke és Bárdos Gyula felvidéki magyar köztársasági-elnök jelölt

Bárdos Gyula felvidéki köztársaságelnök jelölt felhívta a jelenlévők figyelmét az idei elnökválasztás fontosságára. „Ha komolyan vesszük önmagunkat és jól mozgósítunk, akkor ennek súlya lesz. Nemzeti ünnepünkön komoly meglepetést okozhatunk, ha hiszünk magunkban és összefogunk, tovább látunk az orrunknál” – mondta a jelenlévőknek.

rozsnyo_ortorony

A rozsnyói őrtorony

Bárdos arról is beszélt, milyen elnök lenne, ha megválasztanák: „Nem hallgatnék, amikor Malina Hedviget megverik, amikor a DAC szurkolókat megverik.” Mint mondta, az emberekben látja az igényt az összefogásra, kiemelte: fontos, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön a felvidéken élő magyarok elmenjenek szavazni.

A fórumot a történelmi előadás követte, melyet az édesanyja révén felvidéki származású Bíró András Zsolt tartott meg. Bíró elsősorban gratulált Bárdos jelöltségéhez, hiszen személyében végre a felvidéki magyarok is tudtak elnökjelöltet állítani. Örömét fejezte ki, hogy a felvidéki magyarság készül a választásokra és reményét, hogy ez jól fog sikerülni, a számarányához képest egy nagyon jó eredményt fognak elérni. Ezt a Magyar Turán Alapítvány minden fórumon támogatja. „Nemzetünk 15 milliós, mégis arra tanítottak bennünket, hogy kicsik legyünk. Most szellemben, kiállásban váljunk eggyé. Ehhez kívánok jó munkát!” – tette hozzá Bíró András Zsolt.

„Nagyon jó előadásnak lehettek fültanúi a résztvevők. Rengeteg információval gazdagodtunk, megtudtuk, hogyan is kerültünk a Kárpát-medencébe, milyen fegyvereket használtak az őseink. Nagyon fontosnak tartom, hogy igazán megismerjük a múltunkat. Remélhetőleg a közoktatásba is bekerülnek ezek a megállapítások, és helyükre kerülnek a tények, mint a Pozsonyi csata, vagy a Honfoglalás. Bíró András Zsolt előadása magával ragadó volt” – vélekedett Vincze Norbert, az MKP Rozsnyói Járási alelnöke.

rozsnyo_legi

Rozsnyó főtere

Bíró az előadás végeztével röviden bemutatta a szervezetüket is és beszélt rendezvényeikről.
„Nálunk, aki a Kurultaj szervezésében részt vesz, azoknál a határokat nem a jelenlegi államhatárok képezik, hanem a magyar nemzet elterjedésének határa jelenti, és ebben szeretnénk segíteni. Biztatunk minden felvidéki testvérünket, hogy minél többen vegyenek részt a nagy közös ünnepeken, ahol tényleg magyarként, színvonalasan, méltósággal emlékezünk az őseinkre.
Szeretném, ha felvidéki testvéreink is aktívabban élnék meg mindennapjaikat a magyarság szempontjából. Ez nem azt jelenti, hogy zászlót kell lengetni minden délután, de azért a közös ünnepeinkre, rendezvényeinkre érdemes elmenni, határozottabban kell kiállni jogainkért, hiszen itthon vagyunk” – mondta az előadó.

mkp_sk

Az MKP.sk fényképe a rozsnyói rendezvényről

A Csemadok rendezvényén Jászón is részt vesz majd a Magyar Turán alapítvány, ahol nem csak elméleti előadásokat lehet meghallgatni, hanem érdekes bemutatókat is láthatnak majd az érdeklődők.