Délvidéki jurta avató ünnepség

Pénteken megérkezett a délvidéki Temerinbe a Magyar Turán Alapítvány ajándék jurtája. A közel 20 ezer lakosú Temerin, a szerb betelepítések ellenére, még ma is jelentős arányban magyarok lakta település a Dél- Bácskában.

A Magyar Turán Alapítvány ajándék jurtája a délvidéki hagyományörzőknek

A Magyar Turán Alapítvány a II. Ősök napján 2013. augusztus 10-én a temerini (Délvidék-/Szerbia/) Hunor Hagyományőrző Íjász egyesületnek ajándékozott egy új építésű, magas tetőzetű nagyméretű – 6 méter átmérőjű – jurtát (valószínűleg ilyen jellegűek voltak a honfoglalás kori magyar nomád lakhelyek). A Kurultaj szervezősége úgy érezte ezzel a gesztussal is segítheti a délvidéki magyar hagyományőrzést és hozzájárul ahhoz, hogy a szórványban élő magyarság is méltón őrizhesse és bemutathassa őseink emlékét és kultúráját. Az alapítvány vezetősége abban is bizakodik, hogy a jövőben a délvidéki magyar gyerekek is testközelből megtapasztalhatják milyen érzés betérni őseink szép hajlékába.

Ajándék jurta felállítása Temerinben

Péntek este a temerini magyar közösségi házban Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke tartott előadást az ősi magyarok kultúrájáról, benne a jurták szerkezetéről, típusairól, valamint az ősi magyarok és általában a keleti lovasnomád népek életében betöltött szerepéről. Szombaton, nagy érdeklődés közepette, a regionális médiák (Vajdasági Televízió, Újvidéki Televízió) jelenléte mellett a magyar iskola udvarán, lett felépítve és felavatva az ajándék jurta. Az ünnepségen jelen voltak a jurtát készítő mesterek, Hubert István és Pozsony Gábor Érsekcsanádról.

Magyar testvéri szeretettel kívánunk kitartást, szép ünnepeket és sikereket a délvidéki magyar hagyományőrzőknek, valamint szebb, méltóbb jövőt a délvidéki magyarság egyik bástyájának számító Temerin magyar népének!

Ternovácz István a Magyar Rádió tudósítója, az Újvidéki Rádió szerkesztője és Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke

Bíró András Zsolt teltházas előadása a Temerini Magyar Közösségi Házban

Bíró András előadása Temerinben

Jurtaállítás a temerini magyar iskola udvarán

Csoportkép - az ajándék jurta átadása