Tengri est – közös kazah-bolgár-magyar kultúrest Los Angelesben

„Tengri: Montage of Cultures” címmel kultúrestet tartottak az Egyesült Államok nyugati parti nagyvárosában. Kazakisztán Los Angeles-i tiszteletbeli konzulja Gaukhar Noortas, három rokon kultúrájú nemzet hagyományainak bemutatását karolta fel. Kazakisztán, Bulgária és Magyarország amerikai képviselői, diplomaták vettek részt a kulturális rendezvényen. A nagysikerű rendezvényre 250 vendég érkezett, ahol bemutatásra került a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés is.

Daniela Noor és Gaukhar Noortas a tiszteletbeli Los Angeles-i Kazak nagykövetség képviseletében

A nemzetközi estet az ősi Tengri kultúra ihlette meg, amely mindhárom nép hagyományaiban megtalálható. Ennek a kultúrának az öröksége kötelez, hogy egyensúlyban éljünk a természettel, emlékezzünk a gyökereinkre és az őseink tiszteletére.

Kálmán László főkonzul

Az esten a három ország népzenéjéből mutattak be válogatást, majd a nemzetek hagyományos ételeit és borait szolgálták fel a meghívott vendégek számára. Kazakisztán Los Angeles-i tiszteletbeli konzulátusa képviseletében Gaukhar Noortas nyitotta meg a rendezvényt, amelynek házigazdái Marin Dimitrov a Bolgár Köztársaság főkonzulja, Kálmán László Főkonzul és Teleki Szilárd a Magyar Főkonzulátus konzulja voltak.

Gaukhar Noortas elmondta, hogy a kulturális eseményen bemutatják a három nép szokásait, hagyományait. Kiemelte, hogy az a legfontosabb, hogy ennek a három népnek közös gyökerei vannak. Martin Dimitrov üdvözölte, hogy a közös kulturális örökségünk ápolására jöttek össze az estélyre a prominens vendégek. A rendezvény alapvetően a három nép történelmi és kulturális hasonlóságait mutatja be az amerikai közönségnek, azzal a céllal, hogy többet tudjanak meg ezekről a nemzetekről.

Olzhas Bayalbayev kazak népzenész előadása

Teleki Szilárd konzul beszédében kiemelte, hogy a magyar nép gyökerei Közép- és Nyugat-Ázsia területére nyúlnak vissza. Elmondta, hogy a magyar kormány 2011-ben meghirdetett „keleti nyitás” politikáját a történelmi gyökerekhez való visszatérés szándéka is vezette. Aláhúzta, hogy nem egy új irányba menetelről van szó, hanem inkább a külkapcsolatok kiszélesítéséről. A magyar konzul hangsúlyozta a Kurultáj jelentőségét és röviden ismertette Bíró András Zsolt antropológus tudományos tevékenységét. Az esten a Kurultájról készített rövidfilm is bemutatásra került. Magyarország népzenéjéből rövid ízelítőt nyújtott Baki József és Tóth Kinga zenész-énekes házaspár. A magyaros ételekről Főző András húsos szakember, míg a magyar borokról a Főkonzulátus gondoskodott.

Teleki Szilárd Losa Angeles-i magyar főkonzul beszéde a Tengri esten

A zenei és gasztronómiai programok mellett egy – egy kiemelt témát mutattak be a rendezvény kapcsán. Kazakisztán a Nukleáris fegyvermentes világ fontosságát hangsúlyozta, a három ország megemlékezett a „stabilitási partnerségről” az Amerikai Egyesült Államokkal. A Bulgár Köztársaság a bolgár – amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 110 éves évfordulóját ünnepelte meg. Magyarország pedig a „Keleti gyökerek – nyugati kapcsolatok” témáját emelte ki. A téma kapcsán a Magyarországon megrendezett Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés ünnepe lett bemutatva.

Tóth Kinga népzenei előadása

A Kurultáj bemutató filmet nézi a közönség a Los Angeles-i kultúresten

A nagysikerű eseményről további információk itt találhatók angol nyelven:

http://www.tengrifestival.com/2013TengriEvent.html

A külképviseletünk magyar nyelvű beszámolója elérhető itt:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/los_angeles/hu/Hirek/20131010_Tengri_est-HU.htm