Bene vitéz – előadás a honfoglalás-kori előkelőről

 

Az előző cikkünkben beszámoltunk arról az örvendetes hírről, hogy Bene vitéz – honfoglalás-kori előkelő – nevét veszi fel a ladánybenei általános iskola. A nagy múltú általános iskola a 135 éves évfordulós rendezvényen kapta meg új nevét: Ladánybenei Bene Vitéz Általános Iskola. A névadó ünnepség keretében Bíró András Zsolt humánbiológus, antropológus tartott előadást Bene vitézről és a térség honfoglalás-kori leleteiről.

A keresztelő ünnepségen a mai és a volt diákok felidézték az elmúlt idők igazgatóit, tanárait, diákjait, elhangzottak Ladánybenéhez köthető művészek írásai. Az ünnepség végén, szép műsor keretében leleplezték az iskola bejáratánál elhelyezett új névtáblát.

A helyiek lokálpatriotizmusát dicséri, hogy mind a művelődési házban, mind az iskolánál nagyszámú ünneplő gyűlt össze a megemlékező és névadó rendezvényeken.

Mátyás Ferenc, Bíró András Zsolt, Ladvenszky Levente

Külön örömöt jelentett a Magyar Turán Szövetség, a rendezvényen résztvevő kis csapatának, hogy Bíró András Zsolt előadására a kijelölt terem zsúfolásig megtelt. Az előadás kezdetére olyan nagyszámú érdeklődő érkezett, hogy sajnos sokan már nem fértek be a terembe. A telt-házas helyiségben sokan állva hallgatták végig a „rendhagyó történelemórát”. Azonban reméljük megérte a várakozás, hiszen a honfoglalás-kori ismeretterjesztő előadás keretében egy korabeli fegyver és viselet bemutatóra is sor került. A Magyar Turán Szövetség által rekonstruált fegyvereket – a megjelent diákok legnagyobb örömére – az előadás végén meg lehetett tekinteni, kézbe lehetett venni.

Rekonstruált fegyverek

Külön említést érdemel a szaru, fa és csont anyagokból rekonstruált összetett magyar íj. A visszacsapó íjhoz tartozó nyílvesszők is mind az eredeti, korszakot felidéző kézműves technikával készültek. A nyíltartó tegez a Valkóvári (Vukovári) 232-es számú sír tegezmaradványának rekonstrukciójával készült.  A rekonstruált magyar fokéles szablya is felkeltette a közönség érdeklődését. Az előadás után a gyerekek álmélkodva nézték a fegyvereket, kipróbálták a fokos páncélbezúzó erejét is.

 

Az ünnepség alkalmával megtekinthették a Magyar Turán Alapítvány felkérésére, a 2010-es Kurultájra készült Bene vitéz portrét. Az  olajfestményt Bene vitéz koponyájáról mintázott, Kustár Ágnes által készített antropológiai arcrekonstrukciós szobor alapján festette Budai László festőművész.

Ladvenszky Levente (Magyar Turán Alapítvány) viselet és fegyverbemutató

A szép névadó rendezvény után bízunk abban, hogy hazánkban a közeljövőben számtalan területen fognak visszanyúlni őseink emlékéhez. Reményeink szerint sok településen fogják még felidézni az ősi magyar múltat, köztéri alkotások, közintézmények és közterületek megnevezéseiben. Hiszen a magyar nemzet valós hagyományainak megőrzése és átadása, az egymást követő generációknak, a magyarság megmaradásának a legfontosabb záloga.