Magyar Hírlap Online: Sajtótájékoztató, II. Ősök Napja Bugacon

 

Az alábbiakban közöljük a Magyar Hírlap Online híradását. Az augusztus 2-án megtartott budapesti sajtótájékoztató a II. Ősök Napja ünnepet mutatta be. Többek között Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, az ünnep fővédnöke, Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, valamint Szabó László, Bugac független polgármestere és Rázsi Botond Eger város alpolgármestere nyilatkozott a sajtó munkatársainak az Ősök Napjáról. 

 

Magyar Hírlap Online

Lezsák: A mítoszvilág és a valóság együtt tud élni

MHO/MTI- 2013. augusztus 2., péntek

Ősök napja Bugacon. A mítoszokat és a tudományt összehangolva mutatják be a magyarok múltját a hagyományőrző találkozón

Idén másodjára rendezik meg az Ősök napja hagyományőrző találkozót, amelynek célja a mítoszok és tudományok összehangolásával bemutatni a magyarság teljes múltját – jelentette be az esemény védnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

A parlament alelnöke hangsúlyozta, az idén augusztus 9-11. között, Bugacon zajló rendezvény annak bizonyítéka, hogy a magyar mítoszvilág és a történelmi valóság, a tudomány együtt tud élni. Lezsák Sándor kiemelte, az eseményen felvonuló hagyományőrzők fontos szerepet játszanak abban, hogy táguljon a magyarok egészséges nemzeti öntudata.

Bíró András Zsolt, a szervező Magyar Turán Alapítvány elnöke elmondta, ingyenesen látogatható rendezvényük különlegessége, hogy nem egy-egy konkrét történelmi eseményre, hanem a magyarság valamennyi ősére megemlékeznek. „Célunk, hogy hőseink megfelelő helyre kerüljenek a köztudatban és az emlékezetünkben” – fogalmazott, hozzátéve: a magyarok sztyeppei lovas nomád kultúrából induló múltját nem „homályos fantazmagóriák”, hanem tények mentén kívánják bemutatni, amiben a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai is segítik őket. Az alapítvány vezetője aláhúzta, a tavaly több tízezer embert megmozgató rendezvényen két kornak szentelnek kiemelt figyelmet. Elsőként a szerinte méltatlanul elfelejtett hunoknak, akiknek elmondása alapján akkor is kijár a méltó tisztelet, ha nem egyenes ági őseink, mivel emlékük a magyar hagyományok szerves részévé váltak, vezérük, Attila pedig a Kárpát-medencéből irányította birodalmát, és valószínűleg itt is nyugszik. Az Ősök napján emellett külön hangsúlyt kapnak a végvári idők harcai, amelyek vitézei a 15. századtól kezdődően háromszáz éven át folytattak heroikus küzdelmet a törökök ellen.

A szervezők ezzel összefüggésben Eger városát kérték fel a rendezvény díszvendégének. A település kormánypárti alpolgármestere, Rázsi Botond elmondta, a találkozón egyebek mellett bemutatják Dobó István arcképének legfrissebb rekonstrukcióját, amely a közelmúltban végzett anatómiai vizsgálatoknak köszönhetően minden eddiginél valóságosabban idézheti fel az egri kapitány vonásait.

Szabó László, Bugac független polgármestere többek között a helyiek segítségét köszönte meg, valamint reményét fejezte ki, hogy a találkozónak köszönhetően egyre többen fedezik fel és választják kikapcsolódásuk helyszínéül Bugacot és környékét.

Az eredeti cikk elérhető az alábbi linkről:

http://magyarhirlap.hu/osok-napja-bugacon