Magyar Hírlap: Megidézték Attila és Dobó szellemét

Az alábbiakban közöljük a Magyar Hírlap Online cikkét a II. Ősök Napja ünnepről. Szilléry Éva írása a vasárnapi Atilla kép felavatásáról és Dobó István képmásának átadásáról szól. 

 

A kárpát-medencei magyarság nagy elődeire emlékeztek a II. Ősök napján – végvári vitézek és hun harcosok a bugaci pusztán

 

Leleplezték és kifüggesztették tegnap Attila hun király mintegy hatvan négyzetméteres képmását a bugaci pusztán tartott II. Ősök Napja elnevezésű rendezvényen, ahol Dobó István egri várkapitány fejszobrát ünnepélyesen adták át Szerednye városának, az egri várkapitány szülőhelyének a nagyszabású hagyományőrző ünnepen. A találkozó, amely idén a hun-magyar rokonság és a végvári vitézek köré szerveződött, célja a mítoszok és tudományok összehangolásával bemutatni a magyarság teljes múltját.

II. Ősök Napja. Bugac, 2013. 08. 11. - Kovács László fényképe

Táltosok tucatjai gyűltek össze a világ legnagyobb táltosdobja körül szombaton a bugaci pusztán, hogy a szívdobbanást idéző ütemre idézzék meg Attila szellemét, és megszenteljék a puszta küzdőterét, a II. Ősök Napján, hazánk legnagyobb hagyományőrző ünnepén. Idén kazah, azeri, török, bolgár, magyar és székely zászló lobogott a megszentelt területen, a rendezvény a Kárpát-medencei magyarság hagyományaira és nagy őseinek emlékére összpontosított. Harci törzsek bemutatója fogadta az ünnepre látogatókat, ahol a hagyományőrző lovasok között a rettegett „magyarok nyilait” is megismerhette a közönség. Az idei ünnep a hun-magyar gyökerek és a végvári vitézek köré szerveződött. Az utóbbiak a 15. századtól kezdődően majd háromszáz éven át folytattak hősies küzdelmet a törökök ellen. A nagyszabású találkozó az ősök szellemének megidézésével tisztelgett gyökereink előtt. Nemzeti fohászunk soraival köszöntötte a megjelenteket Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke „Őseinket felhozád, Kárpát szent bércére, Általad nyert szép hazát, Bendegúznak vére. Az elmúlt két évtized létrehozta azt az ismeretanyagot amelyet a hagyományőrzők mindennapos munkája teremtett meg, s folyamatosan kutatásra ösztönözte tudósainkat. Olyan időket élünk, amikor a Kárpát-medence népeiben különös igény támadt őseik megismerésére, ebben is segít ez a rendezvény” – fogalmazott a politikus, aki méltatta, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában  nemrégiben  újjászerveződött magyar őstörténet-kutatást is. Megnyitó beszédében Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke, kiemelte, nincs még egy nemzet, mely közelebb állna Attilához, mint a magyar, nincs még egy nép mely így őrizné őseinek lovasnomád hagyományait mint a népünk” – mondta. „Látszólag egy üres pusztán vagyunk, de évszázadok, évezredek öröksége nyugszik itt, a föld alatt, őseink csontjai. Ma más problémákkal nézünk szembe, mint egykor Dobó István, a harcosok vére azonban nem tűnt el, bennünk él tovább, és hagyományőrzőink őrzik, folytatják kultúrájukat”– hangsúlyozta az Ősök napja főszervezője. Vasárnap bemutatták Dobó István, Eger várának egykori kapitánya nemrégiben megvizsgált koponyája alapján mintázott fejszobrát, majd ünnepélyes keretek között átadták Szerednye városának, a várkapitány egykori szülőhelyének. A szobor a közelmúltban végzett anatómiai vizsgálatoknak köszönhetően minden eddiginél valóságosabban idézi fel az egri kapitány vonásait. A szombati szeles idő miatt, a rendezvény utolsó napján függesztették ki Attila hun király mintegy hatvan négyzetméteres arcképét.

Szilléry Éva – 2013. augusztus 12., hétfő

Az eredeti cikk elolvasható itt: http://www.magyarhirlap.hu/megideztek-attila-es-dobo-szellemet