Különleges hunkori kiállítás a II. Ősök napján

Különleges szabadtéri, óriás jurtákban megvalósított kiállítás lesz látható Bugacon a Magyar Természettudományi Múzeum, a Kiskun Múzeum és a Magyar Turán Alapítvány együttműködésével augusztus 10-, és 11-én.

Atilla Hun Birodalma

Az Ősök napja hagyományőrző rendezvény alkalmával két óriás jurtában az „Ősök sátraiban” kerül bemutatásra egy embertani és régészetei leletekből összeállított hun kiállítás, valamint a másik sátorban egy a török –magyar végvári harcokat bemutató fegyver, régészeti rekonstrukciós és embertani (harci traumákat bemutató) tematikus tárlat. A hun sátorban eredeti hunkori koponyák – közöttük mesterségesen torzítottak is láthatók lesznek, valamint viselet és fegyverzet rekonstrukciók mellett, használati és kultikus tárgyak is a kiállítás részét képezik majd. Az ünnepség és a kiállítás is ingyenesen látogatható. A kiállítást régész, antropológus és történész szakemberek koordinálják. A leletek mind Magyarország területéről származnak,  a rekonstrukciók pedig Kárpát medencei hun kori lelőhelyekről előkerült tárgyak alapján készültek.

Többek között kiállításra kerülnek a nagyszéksósi lelet egyik fegyverövének rekonstrukciója. A nagyszéksósi aranylelet a világon az egyik legjelentősebb hun aranylelet. Megtekinthető lesz egy hun vissza-csapóíj, melynek végződései maradtak fenn, amik aranylemezekkel vannak beborítva. Megcsodálhatjuk a hun kardot, tőrt, hun viseletet és készenléti tegezt, ezeken felül a törteli hun üst pontos másolatát. Eredeti hun koponyák és torzított koponyák is láthatóak lesznek a kiállításon.

Hun torzított koponyák a II. Ősök Napján

A törteli hun üst rajza