Táborozás a II. Ősök Napján

Az alábbi leírásban ismertetjük a táborozás rendjét a II. Ősök Napján. A tájékoztatóban külön kitérünk a hagyományőrző jurtatábor felépítésére és a látogatók sátorozási (kemping) lehetőségeire is. A jurtafaluban korhű hangulattal tisztelgünk Őseink emléke előtt. Jurtával érkezők a jurtatáborban akkor állíthatják fel jurtáikat, ha elfogadják annak szabályait.

 

Hagyományőrzők, barátaink!

Bugac pusztán szeretnénk az idei Ősök Napja ünnepét azzal is emelni, hogy egy különálló, elhatárolt területen egy jurta falut is felépítünk. Lehetőséget szeretnénk biztosítani minden csapatnak, akiknek van jurtájuk, hogy részt vegyen benne, azzal a kikötéssel, hogy az ide betelepedők elfogadják azokat a feltételeket, amelyekkel igyekszünk korhű hangulatot teremteni és egy fajta rendet fenn tartani. A táborban megjelenik a honfoglalók jurtája mellett a X. századi hadi tábor is, mely teljesen korhű életmódot mutat be. Itt kap helyet őseink hagyatéka, az Ősök Sátra kegyeleti jurta, benne szkíta, hun, avar és magyar régészeti leletekkel, őseink földi maradványaival. Aki jurtával érkezik, csak annak van módja ebben a táborban megszállni. Kérjük, a három nap alatt viselkedésével is legyen méltó őseink szelleméhez.
Akik komolyan veszik a hagyományőrzést, azoknak úgysem kell a figyelmét erre felhívnunk.

A táborról röviden:

a tábor közvetlenül a küzdőtér mellett lesz. A küzdőtér egy kb. 80 méter átmérőjű aréna, itt fog zajlani az összes hagyományőrző bemutatója és a nappali programok java. A táborral szemben lesznek a lelátók, így az innen szemlélődőknek a táborral egy X. századinak tűnő hátteret tudunk adni. A tábor teljesen körbe lesz kerítve. A látogatók számára a tábor csak korlátozott időszakokban és részben lesz látogatható.
A táborban tervezünk zuhanyzási lehetőséget, mobil WC-ket, több közösségi teret.
A táborba csak előzetes regisztrációval lehet bekerülni. (Jurták és személyek száma, csapatvezető elérhetősége.) A megnevezett csapatvezető felel a csapata tagjaiért.
Kérünk mindenkit, hogy minden egyes jurtához hozzatok minimum két zászlót. Az egyik folyamatosan ki lesz tűzve a jurta bejárta mellé, a másikat vonuláskor viszitek magatokkal. Akkora zászlót hozzatok, amelyet egy ember erős szélben is tud vinni.

Táborba érkezés:

Gépkocsival a tábor területére behajtani, augusztus 9-én, pénteken 20 óráig lehetséges, úgy, hogy sötétedésre már minden autó elhagyja a tábor területét és beáll a parkolóba.
Érkezéskor a kapuőrségnél kell jelezni, hogy jurtával érkeztetek. A jurtatáborba egyedi azonosító karszalaggal lehet csak belépni, ezeket a jelentkezéskor kapjátok meg.
A jurtával nem rendelkező (sátras) hagyományőrzőket előzetes egyeztetés alapján megpróbáljuk jurtában elhelyezni, ennek hiányában sátraikat a jurtatábortól elkülönülve (de annak közelében) tudják felállítani.
Kérünk mindenkit, hogy a számára kijelölt helyet foglalja el. Azokat, akik egy helyen, vagy közel egymáshoz szeretnék felállítani a jurtáikat, kérjük jelezzék előre.
A táborból való elvonulást augusztus 11-én, vasárnap délután, a szertűz után lehet megkezdeni. Akiknek nem megfelelő ez a két időpont azokat kérjük, hogy a kempingbe menjenek megszállni.
Szervezők a táborban elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalnak, a belépést igyekszünk kontrollálni, de többet nem tudunk vállalni.
Parkolás: A jurtatáborban csak a ki- és bepakolás idejéig lehet tartózkodni a gépkocsinak, egyébként a kijelölt parkolóban kell elhelyezni. Az első belépéskor kap egy matricát, amivel ingyen parkolhat, és mozoghat a jurtatáborban.

Tábor rendje:

Éjféltől reggel ötig a tábor területén csend van, erre felügyelni fogunk. Természetesen, aki szórakozni akar még, az kimegy a forgatagba a vásárosokhoz, enni-inni ilyenkor.
Nap közben, a programban meghatározott időszakokban kinyitjuk a kapukat az érdeklődőknek, hogy megnézhessenek egy ilyen tábort belülről is. Minden jurtában, amelyiknek van belső berendezése, és amelyet be akarnak mutatni, egy fő a jurta lakóiból ott marad és vigyáz rá. A regisztráció során kérjük jelezzétek, hogy ha a jurtátokat szeretnétek bemutatni, mert ez is fontos szempont a szálláshelyek kijelölésénél. Aki nem akarja megmutatni a jurtabelsőjét, az tartsa zárva annak ajtaját.
Az őrség 0-24 h-ig lesz. Ellenőrzik a belépőket és bent tartózkodókat, vigyáznak a jurta tábor rendjére.
Dohányzás csak és kizárólag a kijelölt helyeken lehetséges. Kérjük, hogy viseletben ne dohányozzatok, főleg nyilvánosság előtt ne.
A tábor területén műanyag eszközök, üdítőspalackok, mobiltelefonok, stb. használata tilos, jurtákban lehet, de azokon kívül nem. Kérjük szerezzetek be magatoknak fa, cserép, vagy fém evőeszközöket.
Kerüljük az alkohol fogyasztását (van erre még 362 másik nap az évben). Az ittas személyeket kényszerpihenőre küldjük. A közös programokban biztonsági okokból nem vehetnek részt.
A táborban csak azok tartózkodhatnak a látogatási idők kivételével, akik karszalaggal rendelkeznek és hagyományőrző viseletben vannak.
Vendégek, látogatók csak 10-16 h-ig tartózkodhatnak a tábor területén.
A táboron belül egyéni tűzgyújtás, külön főzés nincs. A szerződött fellépők étkezése menza rendszerben, jeggyel történik. A hagyományőrző csapatok részére előzetes egyeztetés alapján önköltségi étkezést –szintén jeggyel- szervezünk.

A táboron belüli viselet:

Lehetőleg X. századi viselet, férfiaknál: saru vagy csizma, hosszú nadrág, ujjatlan vagy hosszú ujjú ing, vagy kaftán, süveg (korhű fejfedő), öv. Nőknél: saru vagy csizma, ing, nadrág vagy hosszú szoknya, vagy egész ruha.
Tilos bármilyen feliratos pólóban, strand papucsban, rövidnadrágban, farmerban, surda kalapban, cowboy kalapban, baseball sapkában, jambósapkában, mackónadrágban, stb. közlekedni.

Táborozás bejelentkezés

Sasvári Attila
+36-20-577-58-41
jurtatabor.kurultaj@gmail.com

SÁTORTÁBOR (KEMPING)

A sátortáborban péntek reggeltől fogadjuk a vendégeket, világítás és WC, valamint melegvizes zuhanyzó péntek estétől áll rendelkezésre! Ezek használata a sátortábor lakóinak díjtalan!
Sátorozás a területen lévő táborban normál sátorral (5-6 m2) 3.000,- Ft sátranként (nem személyenként!) összesen. Gépkocsira további 500,- Ft, ha ki-be mozog, alkalmanként ismét 500,- Ft. (A bizonylatokat mindenki őrizze meg!)
WC, tisztálkodási lehetőség lesz. Főzési lehetőség nincsen, (sátrakon belül is tilos), viszont olcsó éttermek lesznek a helyszínen. A területen járőrszolgálat lesz, külön őrzés nincs (eddigi tapasztalatok szerint nincs is rá szükség).
A nem a kijelölt helyen felállított és/vagy azonosító nélküli sátrakat elbontatjuk, ha nincs jelen a tulajdonos, elbontjuk és a talált tárgyak között helyezzük el. Az elbontás alatt eltűnt vagy megrongálódott tárgyakért felelősséget nem vállalunk.
A sátortáborba külön előzetesen regisztálni nem kell. Egyéb, itt nem tárgyalt kérdéseket az alábbi elektronikus levélcímen lehet feltenni: info(kukac)magyar-turan.hu