Legfontosabb tudnivalók – röviden az Ősök Napjáról

A II. Ősök Napja ünnepséggel kapcsolatban számos kérdés érkezik hozzánk. Most közzétesszük a rendezvényünkkel kapcsolatos alap tudnivalókat, hogy segítsük az egyszerűbb tájékozódást a ünnepre készülő vendégeinknek.

A II. Ősök Napja 2 évente kerül megrendezésre a Kurultájt szervező Magyar Turán Alapítvány rendezi. Kurultájok közötti páratlan években (2011, 2013) a magyar nép dicsőséges őseire emlékezünk. A helyszín a Kurultaj helyszíne, Bugac. Az ünnepségen – szűkebb régiónk – a Kárpát-medence kerül a középpontba. Idén a két díszvendég: Eger városa és Székelyföld lesz. A megemlékezéseken az eddig nem kellő súllyal számon tartott két nagy ősünk és hősünk Árpád Nagyfejedelem és Atilla hun uralkodó mellett Dobó István egri várkapitány lesz külön kiemelve – a Gárdonyi Géza emlékév tiszteletére. A szokásos lovas, lovas-íjász, íjász, táltos-dobos programok mellett kibővült régészeti és antropológiai kiállítások lesznek több jurtában. Az idei Ősök Napján a régészeti-antropológiai kiállításokon a hun korszakot bemutató kiállítás lesz érdekfeszítő újdonságokkal a középpontba állítva. Bugacon kerül bemutatásra a Dobó Istvánnak tudományos alapokon nyugvó (lásd: korábbi cikkünk) arcrekonstrukciós szobra. Külön említést érdemel az idei táltos-dobos programunk, melyben „világrengető” táltos-dobolásra készülünk több száz résztvevővel – a magyar összetartás megerősítésére az elmúlt évek (külföldi) magyarságot ért nemtelen támadásaival szemben. A dobos programokra a jelentkezés folyamatos. Idén a lovasversenyeket is nagyobb léptékűre tervezzük, melyek középpontjában a legősibb magyar lovassport a KÖBÖRE –„lovasfoci” – áll majd (erről a sportról is olvashatnak korábbi cikkünkben). Csapatok vagy egyéni jelentkezők még bejelentkezhetnek a lovas programokba. Az íjász együtt-lövés mellett az íjászversenyekre (a versenyszámok szabályzatainak ismertetése hamarosan várható) még lehet jelentkezni. A nagyszínpadon rengeteg (főleg népzenei) koncert kerül megrendezésre, majd minden este táncház várja Bugac pusztára érkező látogatókat. Az előadósátorban színvonalas történelmi, régészeti és antropológiai előadások emelik az ünnepség hangulatát. Találkozzunk Bugacon, 2013. augusztus 9. és 11. között a II. Ősök Napján!

A helyszín Bugac GPS koordináták: 46°40’0.96″N; 19°38’50.33″E
Időpont: 2013.08.09. péntektől -08.11. vasárnap estig
A RENDEZVÉNYRE A BELÉPÉS DÍJTALAN, csak a parkolásért kell fizetni, vagy ha valaki a sátortáborban (kemping) kíván megszállni.

MEGKÖZELÍTÉS:

GÉPKOCSIVAL:

GPS koordináták: 46°40’0.96″É 19°38’50.33″K
Északról M5 autópálya, Kiskunfélegyháza Észak kihajtó, 54102 út Bugac
Az 54-es út Kecskemét felől Jakabszállás felé KERÜLENDŐ!
Keletről 4625-ös út Kiskunfélegyháza, 451-esen vissza Kiskunfélegyháza déli elkerülő úton 542 út
Délről Jászszentlászló, Móricgáti út, Bugac
Nyugatról Soltvadkert, 54-es út Jakabszállásig, 5407 Bugacpusztaháza, Bugac
FIGYELEM! A Bugac, Bugacpusztaháza, Móricgát háromszögben a főutak mentén és Bugac település egész területén a rendezvény teljes időtartama alatt ideiglenes megállási tilalom van! A tilosban parkoló gépjárművek tulajdonosai bírságra számíthatnak, egyes esetben a gépjárművet elszállíthatják, melynek költségei szintén a tulajdonost terhelik. A közlekedést motoros rendőrjárőrök segítik. Kérjük, használják a kijelölt parkolókat!

PARKOLÁS:

800,- Ft/szgk, 500,- Ft/motor, 8.000,- Ft/busz, 4.000,- Ft/lakóautó,
A kempingbe vezető utakat, a parkolókat külön táblával jelezzük. Kövessék az útmutatást!

TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL:

Volán busszal Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről. Menetrend: http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi
A járatok Bugac erdészetig közlekednek, a menetrendtől eltérően. Innen a főbejárat 300 méterre van.

ÉTKEZÉS:

A szerződött fellépők étkezése menza rendszerben, jeggyel történik. A hagyományőrző csapatok részére előzetes egyeztetés alapján önköltségi étkezést –szintén jeggyel- szervezünk. A vendégek részére az éttermek a megszokott ételek mellett olcsó, pár száz forintos családi menüt tartanak.

RÉSZVÉTEL

a közös programokban (seregszemle, közös nyíllövés, közös dobolás) hagyományőrző viseletben (vagy magyar népviseletben) történhet. Előzetesen a csapatvezetők egyeztessenek a szervezőkkel. Aki egyénileg jött, csatlakozzon egy csapathoz. A seregszemlében hagyományőrző viseletben (esetleg népviseletben), fegyverrel lehet résztvenni.

IDŐJÁRÁSI ELŐREJELZÉS

Az Ősök Napján ragyogó idő várható! A meteorológiai előrejelzések szerint augusztus második hetében 28-30 fok nappali, 18-20 fok éjszakai hőmérséklet várható. Derült, napsütéses idő várható.