Három honfoglalás kori harcos sírját tárják fel Tarpánál

 

Folyamatosan tárják fel három előkelő honfoglalás kori harcos sírját a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészeinek irányításával Tarpa határában. A felfedezett három sírban nyilak tárolására szolgáló tegezeket és egy szablyát találtak. A katonák közül kettőt lovával együtt temették el.

Mellár Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének hallgatója egy lófejet bont ki egy előkelő honfoglalás kori harcos sírjában a Jósa András Múzeum régészeinek irányításával Tarpa határában 2013. július 18-án. (MTI Fotó: Balázs Attila)

2012 júliusában tárták fel a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai Tarpa határában az első sírt.

Az előkelő harcost fejjel nyugatra tették a sírba: arccal tehát keletre nézett. Lábaihoz rakták lovának koponyáját a lábcsontokkal együtt – nyilván a ló bőrét megnyúzva maradtak benne a csontok. Mellette került elő a két kengyel, a zabla, valamint a nyereg felerősítésére szolgáló hevedercsat.

Bal oldalán nyíltegez maradványait bontottuk ki, melyben több nyílcsúcsot is találtunk. Jobb kézfejénél ezüstözött bronzból készült gyűrű látott napvilágot. Ruházatát négyszögletes aranyozott ezüst kaftánveretek díszítették. Ugyanilyen anyagból készültek az öv veretei is.

Különösen jelentős dolognak számít, hogy igen jó állapotban maradt meg a férfi bőrből készült öve, de a mellkasi részen is sok szervesanyag-maradvány őrződött meg a föld alatt. A sírban az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb honfoglalás kori leletegyüttese látott napvilágot Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről. A leletek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba kerültek, s megkezdődött a tárgyak restaurálása. E munka befejezése után a leleteket egy kis kamarakiállítás keretében mutatjuk be a Jósa András Múzeumban az érdeklődő nagyközönségnek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről ma már mintegy három és fél ezer lelőhelyet ismerünk.

A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének hallgatói egy előkelő honfoglalás kori harcos sírját tárják fel a Jósa András Múzeum régészeinek irányításával Tarpa határában. (MTI Fotó: Balázs Attila)

(Forrás: MTI / veddamagyart.info)