Feléled a magyar pusztai múlt – Köböre és lovasversenyek a II. Ősök Napján

Betyárok, huszárok, csikósok, hagyományőrző harcosok! Most mutassátok meg ki a legrátermettebb lovas a Kárpát-medencében! 2013. augusztus 9-11. között Bugacon a II. Ősök napján felújítjuk a magyar pusztai hagyományokat. Hatalmas köböre (kökpar) viadalt (és egyéb lovas versenyeket) rendezünk, melyekhez még lehet csatlakozni.

A lovas játékok összeállításánál az idei Ősök Napján, arra törekedtünk, hogy megpróbáljuk feleleveníteni a magyar pusztai múlt ezen rendkívül szép és egyben harcos hagyományait. Ezért kiemelten nagy köböre versenyt szervezünk, hiszen ez az a nomád időkből fennmaradt tradicionális magyar sport, amelyet csikósaink még a közelmúltban is űztek. Tulajdonképpen itt Európa közepén kuriózumnak számít, hungarikumnak is nevezhetnénk ezt a viadalt.

A köböre (kökpar) névváltozatai ősi közép-ázsiai megnevezései kekbere, kökbürü, kerej. Az elnevezések a magyar és török nyelvekben a “kék bőr” (kekbere, köböre) szavakból származnak, amely utalás a kékesszürke farkasbőrre, amellyel a játékot eredetileg játszották a turáni lovasnépek. Az európai  köztudatban viszont inkább buszkasi néven terjedt el a játék az afgán sportot alapul véve.

Mi most ezt a kiváló emberpróbáló sportunkat próbáljuk minél erőteljesebben feléleszteni, hiszen a rovásírásunkhoz hasonlóan ez is egy ősi élő kincsünk. Ennek érdekében várjuk a csapatok, egyének jelentkezését a versenyre, hogy minél nagyobb, dicsőséges ősi múltunkat feltámasztó viadalt mutathassunk az Ősök Napjára kilátogató vendégeknek. A köböre mellett számos tradicionális lovasversenyt is szervezünk (gyorsasági, ügyességi), ahol egyénileg is megmutathatja az összes lovasunk, hogy méltó utódja honfoglaló őseinknek.

A köböre versenyről általában

A lovasjátékban két csapat küzd egymással. Egy kezdő ponton elhelyezett kitömött bőrt (eredetileg kecske test vagy bőr, régebben farkas bőr) kell célba juttatni, a minimum 50 x 100 méteres pályán. A köbörében a két csapat kapuja egy – egy 2-3 méter átmérőjű kör, esetleg egy darab körrel jelzett terület a pálya közepén (néha csak egy nagyobb méretű fonott kosár vagy üst). Amelyik csapatnak a megadott játékidőn belül többször sikerül a bőrt („labdát”) a körön („kapun”) belülre juttatni az a nyertes. A játék egyes változataiban a kapuval szemközti oldalon egy zászló van elhelyezve (néhány játéktípusnál 2 zászló). A középkezdés után a „labdát” megszerzett játékosnak meg kell kerülnie a zászlót és a zászlóval szemközti körbe juttatnia a labdát, (kitömött kecskeszőr). Ez a stílus leginkább Kirgíziában terjedt el.

Az idei Ősök Napján a selejtezők a szombati nap lesznek lebonyolítva, a döntők pedig vasárnap. Természetesen a megfelelően szép díjazás sem maradhat el. Baráti szeretettel hívunk meg minden lovas testvérünket a versenyekre, hogy a dicső múltunkat tovább élesztve egy fényesebb jövőképet tudjunk felmutatni az eljövendő szebb magyar világnak.

A részletesebb versenykiírások hamarosan elérhetőek lesznek a weblapunkon.

Jelentkezni, illetve regisztrálni lehet: Endzsel Zsolt +36 20 981 1658
futar21@t-online.hu