Magyar őstörténet – Nagyenyeden és Vajdahunyadon

Különösen fontos előadások lesznek 2013. május 16-án és 17-én Erdélyben, Nagyenyeden és Vajdahunyadon. A Magyar Turán Alapítvány stratégiai feladatának tartja – az elszakított magyar területeken – mind a megmaradás mind pedig a magyar nemzeti közösségek megerősítése szempontjából a magyarság anyanyelvi művelődésének segítését. Kiváltképp érvényes ez Dél-Erdélyre, ahol sajnos ma csak szórvány magyar közösség él. Ezért a magyar történelemmel és őstörténeti kutatásokkal foglalkozó előadások megtartása kiemelt feladat. Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus a két városban „Magyar vándorlás és honfoglalás” címmel tart tudományos – ismeretterjesztő előadásokat.

Vajdahunyadi vár / fotó: Horváth Ferenc, www.erdely-szep.hu

 

Nagyenyed

Nagyenyed neve az ősi magyar Egyed személynévből származik. Az előadás a patinás erdélyi szellemi központban a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégiumban lesz. A híres kollégiumot Bethlen Gábor alapította 1622-ben. A kollégiumnak históriája van, többek között Jókai Mór „A nagyenyedi két fűzfa” című regényének eseményei is enyedi környezetben játszódtak. A történet valós történelmi eseményen alapszik. 1704-ben a Rákóczi szabadságharc idején az enyedi kollégista diákok Rabutin császári generális ellen ragadtak fegyvert. A francia származású lovassági tábornok az erdélyi császári haderő parancsnoka volt. Bár a kuruc hadak 1703-ban a bonchidai csatában seregeit csúfosan szétverték, Rabutin nem adta meg magát. A kegyetlen, zsarnoki természetű főtiszt a következő évben az újjászervezett osztrák dragonyos és vértes sereggel ismét támadást indított. 1704 márciusában Nagyszebent gyújtatta fel és a városért áldozta életét 30 fiatal hős kollégista, amikor a rabló – fosztogató osztrák csapatokat megtámadták.

Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium

A keletkutatás szempontjából különösen kiemelendő adat, hogy Kőrösi Csoma Sándor is a nagyhírű kollégiumból indult ázsiai útjára.

A Bethlen Gábor Kollégium 2003-ban a Magyarországért Alapítvány kurátoraitól a legendás hírű nevelőmunkájáért megkapta a rangos „Magyar Örökség” díjat.

Bíró András Zsolt előadása 2013. május 16. csütörtökön 13 órakor kezdődik. A kollégium diákjain és tanárain kívül, minden érdeklődőt szeretettel várunk, az őstörténeti előadás ingyenes és a nagyközönség számára is nyilvános rendezvény lesz!

Vajdahunyad

Vajdahunyadi vár – címercsempe / fotó: Horváth Ferenc, www.erdely-szep.hu

Vajdahunyad X. századi magyar település. Árpádkori földvára a későbbi vármegyének is nevet adott, ispáni földvár, vármegyeszékhely, majd főesperesség is lett. A Kincses szőlőhegyen bő leletanyagú honfoglalás kori magyar sírokat tártak fel régészeink. A nagy számú leletanyagból azt olvashatjuk ki, hogy már a X. század elejétől egyfajta szállásközpont lehetett a terület. A mai vár a XIII. században gótikus stílusban épült, majd Zsigmond király adományaként Hunyadi János 1440-ben kezdte meg a családi birtokközpont kiépítését. A „Mátyás loggiában” lakott híres nagy királyunk Hunyadi Mátyás, a váron később Szilágyi Erzsébet, majd Bethlen Gábor is végzett nagyobb átalakításokat.

Bíró András Zsolt előadása 2013. május 17. pénteken 17 órai kezdettel lesz megtartva. Helyszín: Vajdahunyad Magyar Ház (Timotei Cipariu utca 29.)

Hunyadi János / fotó: Horváth Ferenc, www.erdely-szep.hu