Felvidéki kitelepítések emléknapja – a múlt ismét kísért?

Elérkezett az idő arra, hogy a magyar nemzet és a felvidéki magyarok együtt álljanak ki Nemzetünk jogaiért. Felvidéken – a mai Szlovákiában – újra napirendre kerültek az erőteljes nemzeti kérdések, és mint ismert, a kettős állampolgárságot felvevő magyarokat ismét földönfutóvá akarjak tenni a szlovák hatóságok, saját szülőföldjükön.

Az 1947-ben megkezdődött kitelepítések során felvidéki magyarok tízezreit kényszerítették arra, hogy elhagyják otthonaikat. Ma viszont szlovák állampolgárságuktól fosztanak meg felvidéki magyarokat annak ellenére, hogy a szlovák alkotmány kimondja, akarata ellenére senkitől sem vonhatják meg szlovák állampolgárságát- mutatott rá Berényi József a Magyar Közösség pártja elnöke, az MTI-nek nyilatkozva.

A magyarok megkülönböztetéséért emelte fel több szervezet a szavát, az emléknap előtti hetekben. Közös állásfoglalásban kér mihamarabbi elbírálást és támogató választ az Európai Bizottságtól (EB) a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyével foglalkozó petíciós beadvány kapcsán a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT). Lomnici Zoltán azt mondta az MTI-nek: az Európai Bizottsághoz már több mint egy hónappal ezelőtt megérkezett a dokumentum. Azért kérik, hogy a bizottság minél hamarabb támogató választ adjon az ügyben, mivel a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló felvidéki magyarokat azóta is, mintegy másfél éve folyamatosan jogsértések érik. Majd hozzátette: „Van köztük olyan, aki miután személyigazolványát is elvették, ideiglenes tartózkodási engedéllyel él pozsonyi lakásában”.

Berényi József, az MKP elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta szeretnék, ha az EB aktív és pozitív hozzáállást tanúsítana a szlovákiai jogfosztások ügyében, annál is inkább mert a szlovák hatóságok továbbra sem változtattak és a jelek szerint nem is kívánnak változtatni azon a gyakorlaton, hogy „zaklatják az érintetteket”. A pozsonyi kormány továbbra is fenn kívánja tartani a felvidéki magyar állampolgárok jogfosztott helyzetét és hátrányos megkülönböztetésben részesíteni állampolgárainak egy csoportját.

 

Kisebb előrelépés hogy a Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése egyöntetűen elítélte Robert Fico kisebbségellenes megnyilatkozásait, melyet Csáky Pál (MKP) nyújtott be. Csáky a téma kapcsán elmondta az MTI tudósítójának: az MKP a jövőben határozottabb Európa-politikát kíván folytatni, tekintettel arra, hogy a szlovákiai kormánypárt részéről egyre több olyan lépésre kerül sor, amely az országban élő kisebbségek, köztük a felvidéki magyarok részéről visszalépésként értékelhető a korábbi állapotokhoz képest. Ezzel összefüggésben az MKP politikusa a magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarokat ért retorziókra, valamint a kisebbségi nyelvhasználat terén tapasztalható, fokozódó problémákra mutatott rá.

Csütörtökön a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) Közös állásfoglalásban emlékeztetett a második világháborút követő felvidéki kitelepítések jogsértéseire és egyúttal a felvidéki magyar állampolgárokkal szembeni jogfosztás beszüntetésére szólított fel: „Az emberi jogok megsértése árnyékot vet az egész társadalom életére, még azokra is, akiket az közvetlenül nem érint. Ezért felhívjuk a Szlovák Köztársaság vezetőinek figyelmét arra, hogy meg kell szüntetni azoknak a zaklatását, akik a szlovák alkotmány rendelkezéseiben bízva vették fel a magyar állampolgárságot” – szögezi le közös állásfoglalásában a két szervezet, emlékeztetve arra, hogy a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló felvidéki magyarokat a szlovák állam megfosztja szlovák állampolgárságuktól, és az érintettek a hatóságok részéről folyamatos zaklatásnak vannak kitéve. Olvashattuk az MTI közleményeiben.

A mai napon szerte az Anyaországban és a Felvidéken számos megemlékezést tartottak: a Felvidékről kitelepítettek első hivatalos emléknapján. Többek között Révkomáromban a szlovákiai magyarok legnagyobb kulturális szervezete a Csemadok, Pozsonyban pedig Magyarország pozsonyi nagykövetsége szervezésében tartottak megemlékezéseket.

Forrás: MTI