Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök látogatása Budapesten

Erdoğan török miniszterelnök vezette török kormánydelegáció nagy létszámú küldöttséggel érkezett Budapestre- Az elnököt parlamenti képviselők, üzletemberek, és mintegy félszáz török újságíró kísérte, valamint a török UKID szervezet vezetősége is Budapestre látogatott. A látogatás első napján Bíró András Zsolt (a Magyar Turán Alapítvány elnöke) a Gresham Palotában találkozott a küldöttséggel.

Katonai tiszteletadással kezdődött meg kedd délelőtt Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök magyarországi hivatalos látogatása.

Erdoğan török miniszterelnök megkoszorúzza a Hősök kövét, fotó: Illyés Tibor, MTI.

 

A Budapesti látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök koszorút helyezett el az I. világháborúban – Magyarország mellett harcoló – elesett török mártírok sírkertjében az Új Köztemető 105-ös parcellájában.

A magyarok mellett harcoló török katonák sírjának koszorúzása. Fotó: MTI, Illyés Tibor.

A Miniszterelnökök sajtótájékoztatója

 Orbán Viktor szerint nem tapasztalható még egy olyan gazdasági siker, mint amelyet Törökország magáénak tudhat az elmúlt időben. Ezt Törökország ráadásul a világgazdasági folyamatok nagyon nehéz szakaszában volt képes elérni – tette hozzá. A magyar kormányfő megtiszteltetésnek nevezte, hogy a török miniszterelnököt – akit ennek az évtizednek az egyik kiemelkedő politikai vezetőjének nevezett – Magyarországon köszönthetjük.

A magyar miniszterelnök célként jelölte meg, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba, amely – Horvátország után – a második leglátogatottabb turisztikai célpont. Orbán Viktor e mellett a Magyarországon szerzett diplomák gyorsabb törökországi elfogadását is megemlítette, ahogy azt is, hogy Törökország a saját atomenergia-programjában együttműködjön Magyarországgal. A megtárgyalt kulturális kérdéseket említve a magyar miniszterelnök örömét fejezte ki, amiért Törökország egy budapesti kulturális intézetet állít fel, és jelezte: török tárgyalópartnerének kifejezte azt a szándékot, hogy Magyarország is hasonló intézetet állítson fel Törökországban.

Magyar - török tárgyalások. Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI.

 Recep Tayyip Erdoğan kiemelte: politikai, katonai, gazdasági és kereskedelmi kérdésekben jó az együttműködés a két ország között, és a jövőben elsősorban a kulturális ügyekben erősödhetnek még inkább a kapcsolatok. Katonai kérdésekben a NATO-ban szövetségesekként folyamatosan együttműködik Magyarország és Törökország – mondta. A politikai kapcsolatokat illetően pedig azt hangsúlyozta, hogy Törökország európai uniós csatlakozását Magyarország „minden pillanatban” támogatta, és a politikus ezért országa nevében is köszönetet mondott.

 A török kormányfő beszélt arról, hogy Magyarországot és Törökországot közös történelmi múlt, továbbá nyelvi és családi kapcsolatok is összefűzik, szavai szerint ezt a történelmi kapcsolatot most szorosabb együttműködésre kell váltani. Recep Tayyip Erdoğan kiemelte, hogy támogatja Magyarország keleti nyitás politikáját, ami már Törökországnak is bevált, amikor az európai piacok szűkülése miatt Ázsia felé nyitott.

Recep Tayyip Erdoğan és Bíró András Zsolt találkozója. Fotó: Ahmet Bariscil.

Kulturális nyilatkozat

A Külügyminisztérium korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a kultúra, az oktatás és a tudomány a magyar-török együttműködés kiemelt területe. Példaértékűnek nevezték az együttműködést a történelmi emlékhelyek helyreállításában és karbantartásában. Kifejtették, az évtizedek óta működő kütahyai Kossuth-múzeum után 2008 novemberében megnyílt az izmiti Thököly-múzeum, 2010-ben a felújított rodostói Rákóczi-, valamint az újonnan elkészült osmaniyei Bartók-múzeum. Pécsett a közelmúltban újították fel Jakováli Hasszán pasa dzsámiját és Idrisz Baba türbéjét. Kitértek arra is, hogy a török kormány kész hozzájárulni a magyarországi oszmán műemlékek helyreállításához, megőrzéséhez, és az első ilyen projektek Szigetváron valósulhatnak meg.

A Budapesten újonnan megnyíló török kulturális intézetnek a helyét már kiválasztották, és rövidesen megkezdi működését. Erdoğan érdeklődött a törökországi magyar intézet felállításával kapcsolatban.

A kulturális nyilatkozat aláírása. Fotó: Kovács Tamás, MTI.

Gazdasági kérdések – magyar-török üzleti fórum

 Az üzletember találkozó résztvevőinek nagy száma – 114 magyar üzletember, 34 Magyarországon élő török és 125 Törökországból érkezett üzletember – azt mutatja, hogy a felek készek a jövőbeni együttműködésre – emelte ki a török miniszterelnök, egyben remélte, hogy az együttműködés nagyon sikeres lesz. A mostani magas szintű találkozó megnyitja az utat ehhez – fűzte hozzá.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom jelenlegi évi 2,5 milliárd dolláros értékét 2015-re, megduplázzák, 5 milliárd dollárra emelik. Kiemelte a járműipart, az energiaszektort, az idegenforgalmat és az építőipar, mint az együttműködés legfontosabb területeit. Hozzátette azt is, hogy Magyarország logisztikai központ lehet sok török cég számára, mivel földrajzi fekvése révén innen könnyen elérhetőek az európai országok.

Magyar - török üzleti fórum. Fotó: Koszticsák szilárd, MTI.

 

Recep Tayyip Erdoğan előadása az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

A török külpolitika és a globális béke című előadásában kiemelte: az EU-csatlakozás továbbra is fontos célja az országnak, de csak egy bizonyos pontig, utána nem várnak tovább az unióra.

A magyar-török kapcsolatokról azt mondta, fényes jövő vár arra a népre, amely felül tud emelkedni a sérelmeken, és tartós barátságokat alakít ki. A magyaroknak és a törököknek ez sikerült – mutatott rá, hozzátéve: Magyarország mindig támogatta Törökország EU-csatlakozását, amit nagyra értékelnek.

Forrás: MTI.