Gyászhír Kazakisztánból: elhunyt Gülnar Dulatova

Fájó szívvel tudatjuk, hogy tegnap Almaty-ban, életének 98. évében elhunyt Gülnar Mirzhakipkizi, a kazak nemzeti felkelési mozgalom az “Alash” madjar törzsbéli alapítójának Mirzhakip Dulatulinak a leánya.

„Gülnar néni” legendás alakja volt a kazak nemzeti szellemnek, lélekben mindvégig töretlenül átélte a XX. századi kazak genocídiumot és kommunista üldöztetést. Édesapjának, az “Alash” Kazak Nemzeti Felkelési Mozgalom egyik alapítójának és vezetőjének szellemi örökségét mindvégig hűségesen ápolta.

Az elnyomatás éveiben a kazak nemzeti eszme és az anyanyelv megtartásának egyik éltetőjeként ismerték. Orvos, gondolkodó, életrajzíró és mellette családanya, majd nagymama és szerető dédnagymama képe őrződött meg, a reá szeretettel gondoló családja emlékezetében. A madjar törzset és a kazak értelmiséget nagy veszteség érte halálával. Gülnar néni lelkesen támogatta a madjarok törzsének tudományos kutatásait és a Kurultajt is, melyekben édesapja céljainak egy részét látta megvalósulni.

Bíró András Zsoltot szinte saját fiaként szerette. A család tagjai már a tragédia napján értesítették a Magyar Turán Alapítvány elnökét a fájdalmas hírről, aki a magyarság nevében fejezte ki megrendülését és részvétét a gyászoló család fájdalmában.

Drága emlékét szeretettel őrizzük.