Fegyverzajos télkergetés

Fegyverzajos télkergetés, avagy Korismereti Farsang az Emese Várispánságban2013, február 24. – a “tüzet megrakáljuk, négy szegre rakáljuk…” Szigethalmon az Emese Parkban színvonalas hagyományőrző télbúcsúztató rendezvényt tartanak. Érdemes kilátgatni az színes programokra, melyek reggel 10 órától, este 10 óráig tartanak. A vasárnapi program az egész család számára élményekben gazdag kikapcsolódásnak ígérkezik.

Program:

9-órakor kapunyitás, az érkezők a máglya ágaira szalagokat kötnek

10.30-tól 12.00-ig vívások (pajzsfal, hídharc, “hajósharc”)

12.00-órakor farsangi szertűz gyújtás, Sólyomfi Nagy Zoltán dalával kísérve. Ezt követően Kürti László és citerás barátai, valamint tanítványaik muzsikálnak.

13.30-kor a lovagteremben Bíró András Zsolt antropológus előadása: “Magyar őstörténet a természettudományos kutatások tükrében”

14.30-kor “Ürdünglövés” avagy a téli hideg ördögférgének agyonnyilazása, ezután folyamatosan: bajvívások (párbajok) a várudvaron. Egész nap íjászlehetőség, délután és este zene- dal- és tánc a tűznél. Táncot tanít Bogi, muzsikálnak a Tűzcsiholók.

Lesz frissen sült kemencés lepény, tea és forralt bor.

A korhű viselet egyáltalán nem kötelező, de szívesen látott… Érdemes melegen öltözni, + pokrócot/vastag köpenyt hozni!

Az “Ürdünglövéshez” saját íjjal-, a zenéléshez saját népzenei hangszerrel bárki szabadon csatlakozhat!

Helyszín: Szigethalom, Rákóczi utca, Emese Park . A program délelőtt 10-órától, este 10-óráig tart.

A rendezvény szervezői az Emese Várispánság. A korismereti napon a látogatók és a résztvevők egyaránt hozzá járulást fizetnek. Az így befolyt összeget egy történelmi életmód rekonstrukciós segédlet kiadására fordítja az Emese Park. Belépődíjként gyermekenként 1000 Ft-ot, felnőttenként 1500 Ft-ot kérnek . A hozzájárulásért, hálájuk jeléül korhű tűzcsiholó acélt adnak ajándékba! (Amíg a kb. 300 db-os készlet tart..)