Hun – magyar nap Talgarban

A Magyar Turán Alapítvány munkáját bemutató cikksorozatunkban, most egy kicsit több, mint egy évvel ezelőtti eseményt szeretnénk bemutatni. A Nomád Civilizációk Öröksége nemzetközi – kazak alapítvány Magyar Napot rendezett Talgarban, a „Hun Központban”. Talgar település Kirgizisztántól északra, Almatytól (a régi kazak fővárostól) 40 km-re keletre a kínai határ felé található. Az 50 ezer lelket számláló település a karluk türk törzsek ősi központján Talkhiz városán épült fel. Talgar délkeleti részén manapság is folynak a titokzatos óváros régészeti feltárásai.

Talgar városa az Ala tau (Tien Shan) lábai előtt található

A Magyar napot a turáni együttműködés jegyében és a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés rokonrendezvényeként szervezték meg. Az ünnepnap előtti napon rendeztek egy konferenciát Bíró András Zsolt tiszteletére a Kazak Tudományos Akadémia Könyvtártermében. A konferencián a lovasnomád civilizációk közös kutatási együttműködéséről tárgyaltak.

A talgari Hun központ fa erődítményének lelátója, a magyar, a kazak és az alapítványi zászlóval

A rendezvény nagyjurtájában: Bernert Zsolt (antropológus- Magyar Természettudományi Múzeum. - Embertani Tár) Bauken Bekmukhambet (Turan együttes) Bíró András Zsolt (antropológus - a Magyar Turán Alapítvány Elnöke), Batirzsan Szejdomar (Nomád Civilizációk Öröksége alapítványi elnök) Pap Sándor ( a Kazakisztáni Kelet cég vezérigazgatója) Évinger Sándor (antropológus- Magyar Természettudományi Múzeum. - Embertani Tár) Nurlan Tegizbayev (a Balhash Projekt egyik vezetője)

Hagyományőrző díszőrség

Sámánszertartás az ünnepségen

A Nomád Civilizációk Öröksége Alapítványnak jelképe (szkíta nyilasok, türk rovásírással)

Csoportkép - turáni, hun szimbólumos magyar zászlóval (Batirzsan Szejdomar ajándéka)

A sassal vadászó fiatal Ruszlan Abyil. A területen nagy népszerű vadászati forma a sasssal történő vadászat. A Tien shan környékén a sastartás ősi sportnak számít, a kirgizek vadász-sassal és vadászkutyával sokszor lóhátról vadásznak.

Természetesen a solymászat is jelentős hagyományokkal bír.

Tradicionális kazak népzenei előadás

Kazak lovas hagyományőrzők

A Turan együttes is koncertet adott

A magyarok napján Ajbek Nakipov a Nagy Sztyepp Alapítvány elnöke is díszvendég volt

A magyar napot megelőzően konferenciát tartottak a Kazak Tudományos Akadémia Könyvtártermében. A konferencián a lovasnomád civilizációk közös kutatási együttműködéséről tárgyaltak.