A Tengrinews riportja a Karacsun ünnepünkről – VIDEO

Kazakisztán egyik legnagyobb televízió társasága a CTB és a médiapartnere a Tengrinews (Közép Ázsia legnagyobb internetes hírportálja- www.tengrinews.kz) riportfilmet készített Gaukhar Noortas, USA-ban élő kazak üzletasszonnyal (film producer) a Montage of Cinema tulajdonosával aki egyben az USA nyugati partvidékén (Los Angeles) Kazakisztán Tiszteletbeli konzulja.

Gaukhar Noortas a Magyar Turán Alapítvány által Tiszaalpáron szervezett Karacsun- Téli Napforduló Ünnep alkalmából érkezett hazánkba.
A tiszteletbeli konzul hölgy elmondja a riportban, milyen mélyen megérintette az ünnep magasztossága, magával ragadta a hangulat és a táltos dobok zenéje. Csodálja azt, hogy a magyarok mennyire ápolják a hagyományokat, megemlékeznek az ősi hitvilág ünnepeiről is, valamint a legrégibb idők magyar ősvallását is felelevenítik (Táltos hit). Rengeteg hasonlóság van a kazakok ősi Tengri hite és a magyar ősvallás között.

A riportműsorban megszólaltatják a Kazakisztánba akkreditált magyar nagykövetet Lászlóczki Imrét, aki a magyar és kazak kultúra párhuzamairól és történelmi gyökereiről beszél. A nagykövet kiemeli, hogy milyen fontos és szimbolikus szerepe van a két ország közötti kapcsolatokban a Magyar Turán Szövetség által kétévente megrendezett Kurultáj-nak, ahová mindig népes számú és magas rangú kazak küldöttség érkezik. A film orosz nyelvű.