„Üzbég Kurultaj” – Asrlar Sadosy, az Évszázadok Hangja + fotók

Újabb cikkel folytatjuk a 2012-es év a Magyar Turán Alapítvány expedícióiról, rendezvényeiről, előadásairól szóló bemutatóinkat. Most az Üzbég Kurultájként is emlegetett Asrlar Sadosy (Évszázadok hangja) elnevezésű rendezvényről mutatunk be eddig nem látott fotókat.

 

 Az Üzbegisztáni Fond Forum (Gülnara Karimova Üzbegisztán elnökének, Islam Karimov úrnak a leánya által létrehozott alapítvány) által szervezett Özbek Kurultajra 2012. májusában meghívták a Magyar Turán Alapítvány elnökét Bíró András Zsoltot is. Üzbegisztánban minden évben megrendezik a hagyományos üzbég zenei és népi kultúrát bemutató rendezvényt. Tavaly a kulturális rendezvénynek az Üzbegisztánon belüli autonóm részköztársaság Karakalpakisztán adott otthont. Az ünnepséget a Kizilkum sivatagban a Toprak Kala – egy ősi erődítmény – romváros mellett tartották.

Toprak kala, az erőd belseje jurtákkal, előtte a jurta tábor az ünnepség színhelye

Az Asrlar Sadosy-n minden özbegisztáni régió külön képviselteti magát, minden régió állít egy jurtát, ahol bemutatja saját tradícióit és a zenei programját. Kiemelt programok a népzenei bemutatók, és az elmaradhatatlan sport rendezvények. A legtöbb nézőt a tradicionális üzbég népi játékok vonzották, mint a Kök böry (kökpar, hazánkban köböre néven ismert lovasjátékot az Alföldön még a XX. század elején is űzték) a kos viadal, a birkózóverseny vagy az 5000 méteres lóverseny. Este a főszínpadon modern, fényes koncertsorozattal zárult a rendezvény.

 

A képekre rákattintva nagyobb méretben is megtekinthetjük a fotókat!

 

Akhal teke

A lovasverseny szabályismertetése

 

a verseny fődíja egy teve

 

Az erőd belseje jurtákkal, előtte a jurtatábor - az ünnepség színhelye

Karakalpak népviselet

Buharai zenészek

Sur han darjai népviselet

Nukus - Karakalpakisztán fővárosa - Múzeum

A küldöttek fogadása

 

Forgatag - a vásár

A jurta soron

A karakalpak jurtáknak náddal is befedik az oldalát a homokot hordó erős sivatagi széllel szemben

Sapkavásár

A Toprak kala ősi erődje előtt Bíró András Zsolt