Helyreállítják az ősborókást Bugacon

Bugacon győzött a természetvédelem, mivel nem az egyszerűbb utat választották, vagyis nem erdősítették be a 900 hektárt, hanem hallgatva a szakemberekre, az ősborókás helyreállítását tűzték ki célul.

A nyáron leégett bugaci ősborókásban zajló regenerációs tevékenység jelentős kézi munkaerőt igényel. Ennek okán a Kiskunsági Nemzeti Park kérelmet nyújtott be a 61 fővel működő közfoglalkoztatás további 33 fővel történő kibővítésére.

A bugaci tűz műholdfelvételen

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a programot a belügyminiszter jóváhagyta és kistérségi startmunka mintaprogrammá alakította. Végrehajtására 17 millió forintos támogatási összeget különítettek el, ami fedezi a 33 dolgozó teljes munkabért és járulékát, valamint a közfoglalkoztatáshoz szükséges közvetlen költségeket (orvosi vizsgálatok, munkaruhák stb.) – mondta el dr. Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Hozzátette: Bugacon győzött a természetvédelem, mivel nem az egyszerűbb utat választották, és egyszerűen erdősítették az érintett 900 hektárnyi területet, hanem hallgatva a szakemberekre, az ősborókás helyreállítását tűzték célul.

Dr. Boros Emil, a KNP igazgatója rámutatott: a 90 százalékban megsemmisült ősborókás részleges regenerációja is évtizedeket vesz majd igénybe, az eredeti állapot helyreállítása pedig még hosszabb folyamat lesz. Október elejétől már dolgoznak a Bugac és Orgovány községekben toborzott közfoglalkoztatottak, akik az év végéig segíthetik munkájukkal az ősborókás helyreállítását – mondta el Kollár Péter, a Munkaügyi Központ vezetője.

Forrás: BAON