A Török Parlament (MECLIS) vendége volt Bíró András Zsolt

Magas rangú török vezetőkkel és török szervezetekkel tárgyalt Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke Ankarában, Isztambulban és Izmitben.
A hatalmas 780 000 km² területű, Ázsiát és Európát természetes hídként összekötő 80 millió lakosú Törökország egyben a Világ 15. legnagyobb gazdasága is (teljes GDP alapján).
A korszerűen felszerelt török hadsereg ( 1.070 000 fő) a NATO második legnagyobb hadereje az USA után.
Méretei és gazdasági ereje mellett Törökország jelentős kulturális és művészeti hatalom is. Az utóbbi évtizedekben, a tudományban, az oktatásban (könyvkiadásban) is felzárkózott a Világ legfejlettebb országai közé. A Türk és Hun tudatú népek összefogásának és segítésének is az egyik legerősebb motorja Törökország. Számtalan ilyen jellegű szervezettel (ezek közül a legjelentősebb a Török Miniszterelnöki Hivatal –Török Rokonnépek Egyesült Szervezeteinek Elnöksége) és alapítvánnyal ( Türk Ocakgi – Türk „tűzhely” Otthon).


A Türk- Hun eredettudat egyik legjelesebb ápolói is a törökök, emellett a magyarokra, mint testvéreikre tekintenek. A török –magyar rokonság az ősi időkből ered és a téves mai magyar közhiedelemmel ellentétben semmi köze a magyar –török végvári háborúkhoz vagy az ország egy részének 150 éves Oszmán-kori megszállásához. Például a szerb illetve a görög területeket a törökök közel 500 évig tartották megszállva, mégsem tekintenek e népekre a törökök rokonként.
A Török kultúrpolitikában és társadalmi életben, valamint a török nemzetközi kapcsolatok építésében jelentős szerepet betöltő török UKID (Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Társaság) és a Magyar Turán Alapítvány, stratégiai együttműködési szerződést írt alá.

2012 december 3-án Bíró András Zsolt Isztambulba érkezett, ahol munkaebéden fogadta a Magyar Turán Alapítványelnökét Musa Serdar Celebi (Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği – Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Társaság elnöke). Közösen vettek részt a Szultáni Palota (Topkapi Saray) zártkörű, ünnepi megtekintésében.

Musa Serdar Celebi, Bíró András Zsolt, Sefik Kantar

A külön idegenvezetéses séta után a Szultáni Palota elnök igazgatója Dr. Haluk Dursun a saját irodájában fogadta Bíró András Zsoltot. A baráti hangulatú megbeszélésen Dursun igazgató úr, említést tett a török magyar őshagyományok hasonlóságáról és közös gyökereiről, többször méltatta a magyarok hagyomány tiszteletét, és elismerését fejezte ki a Magyar Turán Alapítvány rendkívül sikeres munkáját illetően. A katonai hagyományőrzés valamint a vadászattal (agarászat, solymászat) kapcsolatos információcsere és együttműködés reményében búcsúztak el a felek egymástól .

Dr. Haluk Dursun a Szultáni Palota (Topkapi Saray) igazgatójának irodájában

December 4-én a Magyar Turán alapítvány elnöke Törökország fővárosába, Ankarába utazott. Hayati Besirli tanszékvezető professzor meghívására Bíró András Zsolt ellátogatott Törökország egyik legnagyobb egyetemére az ankarai Gazi Egyetemre (Gazi Üniversitesi), ahol előadást tartott a magyarság és a türk népek őstörténetének antropológiai-genetikai modellezéséről.  A szociológiai kar nagyelőadójában megtartott nagysikerű előadást több mint kétszázan hallgatták meg. Az előadást követően a tanszék nevében egy gyönyörű porcelán emlék serleget – az egyetem címerével ellátva – nyújtottak át az előadónak.

Bíró András Zsolt előadása az ankarai Gazi Egyetemen

 

Ugyanezen a napon, délután Bíró András Zsolt a Török parlamentbe látogatott. A Török Nemzetgyűlésben ( Türkiye Büyük Millet Meclisi) Dr. Selcuk Özdag képviselő úr ( Ifijusági és Sport Kabinet tagja) fogadta Bíró András Zsoltot, akivel a Kurultáj kiemelkedő eredményeit elevenítették fel.  Dr. Selcuk Özdag képviselő úr rendkívül fontosnak ítélte meg a Kurultáj szerepét a magyar nemzeti hagyomány ápolása terén valamint az ifjúság nevelése szempontjából egyaránt.

A Török Nemzetgyűlésben

A parlament központi épületének megtekintése után Bíró András Zsoltot saját kabinetjében fogadta Dr.Nabi Avci képviselő úr, aki Eskisehir város képviselője a Török parlamentben és egyben az Ifijusági és Sport Kabinet elnöke. A kabineti megbeszélésen részt vett Dr. Kadir Kocdemir, Eskisehir város és régió állami kormányzója. A 2013-as évben Eskisehir lesz Törökország kulturális fővárosa. A kulturális főváros évi eseményeinek és legnagyobb nemzetközi programjainak lebonyolításában való együttműködésre kérte fel az elnök úr és a kormányzó úr is a Magyar Turán Alapítványt.

Dr.Nabi Avci az Ifijusági és Sport Kabinet elnökének és Dr. Kadir Kocdemir Eskisehir város és régió állami kormányzójának tárgyalása a Magyar Turán Alapítvánnyal

 

A törökországi kulturális tárgyalásokról beszámoló cikkünket hamarosan folytatjuk……