A Magyar-Turán Alapítvány stratégiai együttműködési szerződése Törökországban

Ígéretünkhöz híven folytatjuk a Magyar-Turán Alapítvány törökországi kulturális tárgyalásairól szóló cikkünket.

 

December 5-én Dr. Musa Tasdelen tanszékvezető professzor meghívására Bíró András Zsolt Sakariya városba utazott ahol előadást is tartott a Sakariya Egyetemen (Sakariya Üniversitesi) Az egyetem konferencia központjának nagy előadó terme zsúfolásig megtelt az érdeklődő tanárokkal és diákokkal. Az előadást követően Dr. Musa Tasdelen tanszékvezető professzor egy nagyon szép, feliratozott aranyozott fémlap kitüntetést adott át Bíró András Zsoltnak, a ”Türkök múltjának feltárásáért”.

A Sakarya Egyetemen Dr. Musa Tasdelen tanszékvezető professzor díjátadása

Délután az UKID elnöke Musa Serdar Celebi úr és a Magyar Turán Alapítvány elnöke Kocaeli járásba (Izmit városába) látogattak. A vendégek megtekintették a Kocaeli járás (Izmit város) új, korszerű Kulturális és konferencia központját, ahol a létesítmény igazgatója Dr. Kenan Göcer igazgató kalauzolta Őket. Izmit város domboldali határában helyezkedik el az a gyönyörűen gondozott emlékhely, nemzeti lobogónkkal ellátva, amely Thököly Imre és Zrínyi Ilona egykori házának közelében van, ahová befogadta nagyjainkat a szultán. A helyiek és az emlékhely gondozója példásan ápolják Thököly Imre és Zrínyi Ilona emlékét.

Thököly emlékhely Izmitben

Izmit nagyváros központjához közel, pedig egy gyönyörű, gazdag emlékanyagot bemutató, Thököly emlék múzeumot rendezett be a városi önkormányzat. A Kocaeli járás Törökország legnagyobb gépipari központja, valamint az ország második legnagyobb forgalmú kikötő komplexuma (34 nagy ipari, kereskedelmi és személyforgalmi kikötő szektorral rendelkezik a járás) és Törökország legdinamikusabban fejlődő régiójának a központja.

Este a Kocaeli Városi Önkormányzat (Kocaeli Büyüksehir Belediyesi) vezetősége adott díszvacsorát a vendégek tiszteletére, ahol a járási városok polgármesterei mellett a tartományi önkormányzat helyettes főtitkára Dr. Tahir Büyükakin is részt vett.

Díszvacsora Kocaeliben

December 6-án Ankarában folytatódott a vendégek programja. A türk nemzetek együttműködésének legjelentősebb törökországi szervezője és támogatója az ankarai központú Török Miniszterelnöki Hivatal –Török Rokonnépek Egyesült Szervezeteinek Elnöksége ( Türkiye Cumhuruyeti Basbakanlik- Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi), melynek elnöke Kemal Yurtnac úr személyesen fogadta Bíró András Zsoltot. A szervezet irodavezető titkára Memet Kilic úr részt vett a 2012 évi bugaci Kurultajon. Kemal Yurtnac elnök úr személyesen tájékozódott a Magyar Törzsi Gyűlés eredményeiről és a Magyar Turán Alapítvány jövőbeli terveiről valamint az együttműködés jövőbeli lehetőségeiről.

A Török Miniszterelnöki Hivatal –Török Rokonnépek Egyesült Szervezeteinek elnöke Keámal Yurtnac és Bíró András Zsolt találkozója.

December 7-én a látogatás sorozat a zárónapjához érkezett és a delegációk Isztambulba utaztak. Közösen meglátogatták a türk népek kulturális együttműködésének nemzetközi ”anya irodáját” a Türk Ocaği-t ( Török”tűzhely”/ Otthon) Isztambul történelmi városközpontjában. A vendégeket Dr. Cezmi Bayram igazgató úr fogadta és Bíró András Zsolttal egyeztetve kölcsönös együttműködésről állapodtak meg, valamint a magyar nemzeti lobogónak a Türk Ocaği szimbólumai közé való beemeléséről is döntés született.

A Magyar Turán Alapítvány és Cezmi Bayram a „Török Tűzhely” igazgatója kölcsönös együttműködésről állapodott meg, melynek keretében a magyar nemzeti lobogó bekerült a Türk Ocagi szimbólumai közé

Végül a programzáró napon, szimbolikus helyen, a Boszporusz partján fekvő csodálatos Royal Residence hotel erkélyi tárgyalójában (ahonnan Ázsia és Európa partjai egyaránt látszanak a háttérben) Musa Serdar Celebi (Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği/ Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Társaság elnöke) és Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke stratégiai együttműködési szerződést írtak alá a két szervezetre vonatkozóan.

A Magyar Turán Alapítvány és a török Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Társaság stratégiai szerződésének aláírása