653 méter – Mónus József újabb világrekordja

Új távlövő rekordot állított fel Mónus József magyar íjász a Kína belső-mongóliai tartományának Ergun városában rendezett nyílt, nemzetközi hagyományos íjászversenyen.

Mónus József saját készítésű íjával és vesszőjével elért 653 méteres lövése minden korábbi rekordot megdöntött. Az eredményt mongol, kínai és török bírák hitelesítették.

A korábbi rekordot ugyancsak Mónus József állította fel 2010-ben, amikor a Kurultájon 603 méteres távolságra lőtte ki a nyilát, ezzel egy 1226 óta érvényes íjászrekordot múlt felül.

A bajnokság szervezői az új csúcs tiszteletére emlékoszlopot emelnek hasonlóan ahhoz, amikor a Mongol Birodalomban 1226-ban Eshunkei mongol íjász rekordtávolságra lőtt. Ezt az emléket Dzsingisz kán köve néven a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őrzik.

Mónus József a 2012-es Kurultájon. 453 méterre lévő céltáblát talált el.

A verseny második legjobb eredményét is magyar íjász érte el, a 15 éves Posta Csongor 11 ország és 12 tartomány több mint száz versenyzőjét előzte meg.

2012 augusztus 11-én, a Kurultájon Mónus József ugyancsak világrekordot állított fel. Atilla nagyfejedelem 453-ban bekövetkezett halálára emlékezve a Kurultáj küzdő arénájából több tízezer ember előtt 453 méter távolságra lévő céltáblát talált el. A céllövészet lejegyzett történelmében nem jegyeztek fel ilyen távolságba leadott sikeres találatot.