Mónus József újabb világrekordja a Kurultájon + FOTÓK

Mónus József tradicionális távlövő íjász, többszörös világrekorder 453 méterre lévő céltáblát talált el, amivel újabb rekordot döntött meg.

Mónus József tradicionális távlövő íjász, többszörös világrekorder Atilla nagyfejedelem 453-ban bekövetkezett halálára emlékezve szombaton a Kurultáj küzdő arénájából több tízezer ember előtt hihetetlen teljesítményt mutatott be. Előbb 300 méterre lőtt, ezt követően 453 méter távolságra rakatta a céltáblát. A leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel sikerült eltalálnia a 140*140 cm-es célt, két nyílvessző a cél környezetébe csapódott. A céllövészet lejegyzett történelmében nem jegyeztek fel ilyen távolságba leadott sikeres találatot.

Az íjász szerint „egy ilyen sikerhez a benne hinni akaró emberek tudatára is szükség volt, amit itt a
Kurultájon részt vevő emberekben és barátaiban meg is talált”. Hozzátette: ennyi erős és a közös célért harcoló ember hihetetlen dolgokat képes véghezvinni, akár saját áldozatok árán is.

A 2010-es Kurultájon Mónus József szintén világrekordot döntött, amikor 603 méteres távolságra lőtte ki a nyilát, ezzel egy 1226 óta érvényes íjászrekordot múlt felül.

A vasárnap este befejeződött Kurultáj Európa legnagyobb hagyományörző ünnepe. A magyar, hun és türk tudatú népek törzsi gyűlésének három napja alatt több mint 150 ezer ember látogatott ki a bugaci pusztába.