KURULTAJ 2012 – Szombaton 11 megyei napilapban írtak a Magyar Törzsi Gyűlésről

Szombaton Magyarország 19 megyei napilapja közül 11-ben írások, cikkek, interjúk jelentek meg az augusztus 10-én kezdődő Kurultajjal kapcsolatban. Fényképes hírt adott a hagyományőrző rendezvényéről az egyik legnagyobb példányszámú hetilap a Szabad Föld is.

Őstörténetünk kutatása a kezdetektől fogva a legerőteljesebben átpolitizált tudományterület. Kezdetben (XIX század) a bécsi udvar karolta fel a nyelvészeti alapokon megalkotott ”finnugor eredet” hipotézisét – nyilatkozta több megyei napilapban adott interjújában Bíró András Zsolt. A Kurultajt szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: a második világháborút követő kommunista rezsim kizárólagossá tette a finnugrizmust nem csak a nyelvészetben, hanem általánosan az őstörténet kutatásban. “Ahogy az antropológia, a régészet valamint az utóbbi időben a genetika eredményei is mind inkább megkérdőjelezték ennek az elméletnek a kizárólagosságát, a társadalomban kialakult a jogos igény más tudományos megközelítések bemutatására is” – hangsúlyozta Bíró András Zsolt.

Bíró András Zsolt

Kitért arra is, hogy a rendszerváltást követően az évtizedek óta lappangó jogos igények kielégítése céljából a piacot azonnal elárasztották a dilettáns őstörténet ”kutatók” a leghajmeresztőbb elméletekkel borzolva a kicsit is tájékozottabb közönség idegeit . “Ezek igen változatosak: a magyarság rokona a suméroknak, az óegyiptomiaknak, baszkoknak, majáknak, keltáknak, ki tudja, mely népeknek még… Olyanná vált őrtörténetünk, mint az utcai kommentálók szintjén a magyar foci: mindenki ért hozzá” – mondta a Kurultaj főszervezője. Hozzátette: akiknek nem érdeke, hogy a valós magyar őstörténet elemei előtérbe kerüljenek, szíves-örömest támogatják a legnagyobb őrültségek terjesztését is, hogy nagyobb legyen a zűrzavar, s nehogy erősödjön a magyar nemzeti tudat egy reálisabb őstörténeti szemlélet révén is.

Bíró András Zsolt a Kurultajjal kapcsolatban hangsúlyozta: ez a Kárpát-medencei magyarság összefogásának az egyik legnagyobb ünnepe, a magyar hagyományőrzők legnagyobb seregszemléje. Velünk együtt ünnepel huszonnégy rokon-nemzet, akik büszkén vallják őseiknek a hunokat vagy az ősi türköket.

(az interjú teljes szövegét hamarosan közöljük)